Arz fazlası nedeniyle şirket değerleri artmıyor

Market sayısındaki artışın pastanın daha fazla bölünmesine yol açtığını dile getiren TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, "Rekabet olmadığı kadar güçlü. Ciro artıyor ama kârlılık azalıyor. Şirket değerleri artmıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, sektörde artan perakende noktası sayısının arz fazlasına yol açtığını belirterek bunun şirket değerlerinin artmasının önüne geçtiğini söyledi. TPF tarafından düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor 2014 Konferansı ve Fuarı, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan yeni başkan Mustafa Altunbilek, sektörde arz fazlası sorununa dikkat çekti. Market sayısının çok fazla artmasından şikayetçi olan Altunbilek, "Doymuş pazarda pasta çok fazla bölünüyor. Rekabet hiç olmadığı kadar güçlü ve getiri olmadan gelişiyor. Cirolar artıyor ama karlılık düşüyor. Şirket değerleri artmıyor" açıklamasında bulundu.

Perakende yasası bu yıl hayata geçmeli

Sektörde bunun önüne geçmek için yaklaşık 3 yıldır gündemde olan perakende yasasının bu yıl hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Altunbilek, "235 milyar dolarlık ciroya sahip ve istihdamda ülkenin 3. büyük sektörü olan perakende sektörünün artık bir yasası olması gerekiyor" dedi. 371 üyesi, 3 bin 798 perakende noktası, 65 binden fazla çalışanıyla Türkiye'de ve Kıbrıs'ta hizmet veren TPF'nin 10 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip olduğunu bildiren Altunbilek, söz konusu yasayı kapsayacak konular arasında da yer alan, çalışanların işlerini bir meslek olarak görmeleri ve onların sosyal yaşamları için pazar günü perakende noktalarının tatil olması gerektiğinin altını çizdi.

En başarılı fikirler ödüllendirilecek

"Marka" konusunun ele alındığı etkinlik Kafkas dansı gösterisi ile açıldı. Dün başlayan ve bugün sona erecek etkinliğin konferans ayağında Yılmaz Pekmezcan'dan Ece Nevra Durukan'a, Kenan Soğuoğlu'ndan Hakan Şenbir'e kadar pek çok konuşmacı yer alacak. Kadir Çöpdemir'in sunuculuğunda gerçekleştirilen etkinlik kapsamında perakendenin en başarılı fikirlerini ödüllendirmek üzere bir yarışma da düzenleniyor. Sadece TPF çatısı altındaki İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendecileri Derneği'ne (PERDER) üyelerine yönelik gerçekleştirilen yarışma bu yıl, "En İyi Mağaza Tasarımı", "En İyi Müşteri Hizmetleri, CRM ve Teknoloji Uygulamaları", "En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi" ve "Perakende de En İyi İnovasyon Uygulaması" kategorilerinden oluştu. Katılımcıların, projelerine ürün ve servis sağlayarak destek veren şirketler ile tedarikçileri de ortak edebildiği yarışmanın ödül töreni bugün gerçekleştirilecek.

Bugün ayrıca Türkiye'ye gelen Amerika'nın en ünlü psikoterapistlerinden Anthony Galie, kişilerin olumlu bir bakış açısı yaratabilmesi ve konsantrasyonlarını geliştirebilmesi için hipnoz tekniği ile show yapacak.