Aşırı ucuz ve sağlıksız ürün girişi önlenecek
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, yurt dışından getirilen ürünlere yönelik yapılan vergi düzenlemesine destek vererek, “150 euroluk sınırın 30 euroya düşürülmesi bireysel ithalatı azaltacak. Aşırı ucuz ve sağlıksız ürün girişi de yavaşlayacak” dedi.
Nagihan KALSIN
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan “posta veya hızlı kargoyla gelen eşyada kıymet bedeli 30 euro olarak belirlenmesi”ne ilişkin düzenlemenin uluslararası ticaret devleri ile Türkiye’deki yerli firmalar arasındaki haksız rekabeti engelleyeceğini söyledi.
Çevikoğlu, posta veya hızlı kargoyla gelen eşyada kıymet bedeline ilişkin yapılan düzenlemeyi, değerlendirdi.
"Temu KOBİ’leri sıkıntıya soktu"
Ticaret Bakanlığı’nın yerli KOBİ’lerin uluslararası ticaret devlerine karşı yaşadığı rekabet sıkıntısını gidermek amacıyla hazırlanan söz konusu düzenlemeyle haksız rekabetin son bulacağını belirten Çevikoğlu, Türk satıcıları kabul etmeyen Temu üzerinden siparişlerin son zamanlarda artmasının KOBİ’leri sıkıntıya soktuğunu söyledi.
Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlemeyle yurt dışı alışverişlerde bireysel ithalat limitinin 150 eurodan 30 euroya düşürülmesi ve Avrupa Birliği’nden ithal edilen ürünler için verginin yüzde 20’den yüzde 30’a yükseltildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
“Diğer ülkelerden ithal edilecek ürünler için ise vergi yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarıldı. Son dönemde özellikle bazı uluslararası ticaret sitelerinin Türkiye’deki faaliyetlerinin ivme kazanmasıyla bireysel ithalatta ciddi artışlar görülüyordu. Bu nedenle uluslararası ticaret devleri ile Türkiye’deki yerli firmalar arasındaki haksız rekabet, yapılan düzenlemeyle engellenecek.”
"E-ihracatı artıracak"
Çevikoğlu, tüketicilerin yurt dışından getirilen ürünlerde kalite sorunu da yaşamalarının ayrı bir mağduriyet oluşturduğunu dile getirerek, “Özellikle sağlıkla ilgili ürünler nedeniyle endişeler yaşanıyordu. Bu durum aşırı ucuz ürünler, içeriği ve kullanılan malzeme açısından da sorun yaratıyordu. Düzenlemeyle bu ürünlerin de denetimi artacak. Ayrıca aşırı ucuz, sağlıksız ürünlerin Türkiye’ye girişi de yavaşlatılacak. Bu yönde alınacak ve alınan sıkı önlemler, Türkiye’nin e-ihracatçı sayısını artırma hedeflerine büyük katkı sağlayacak.Bu kararla Temu’da Türk satıcıların ürün satmasının da önü açılacaktır” diye konuştu.
"Ek önlemler gerekebilir"
Vergi yükleri artırılan Temu gibi platformların, bu yükleri sübvanse edebilecek güçte olduklarını vurgulayan Çevikoğlu, vergi yükünün artırılmasının yanı sıra ek önlemlerin de gerekebileceğini söyledi. Benzer düzenlemelerin Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde de yapıldığını kaydeden Çevikoğlu, “AB ve ABD’de de alınacak tedbirler masada” dedi.
Çevikoğlu, yerli firmaları korumak için sektör olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
"Satıcılar için bir fırsat olacak"
IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, düzenlemenin tüketiciyi olumsuz etkileyeceğini ancak Türkiye’deki satıcıların ürün fiyatlarını yeniden belirlemesi için de bir fırsat olacağını söyledi. Özkara, “Çin, ABD ve Avrupa’daki büyük pazar yerlerinde ciddi bir alışveriş hacmi vardı. Bu alışveriş hacmi iç pazardaki satıcı için zorluk oluşturuyordu.
Türkiye’de satılan ürünlere nazaran oldukça makul fiyatla Avrupa, ABD veya Çin’den bu ürünleri çok daha uygun maliyetlerle edinebiliyor ve bu durum da Türkiye’deki rekabeti zorluyordu. Değişiklikle birlikte artık bu ürünlerin Türkiye’ye girişi makul ve maliyetsiz olmayacak. Değişiklikler yurt içindeki satıcıların ürünlerinin fiyatlarını belirlerken iç pazara göre belirlenmelerine sebep olacaktır” diye konuştu.