ASKON'da e-hizmetleri masaya yatırdı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) üyelerine yönelik olarak düzenlenen panelde e-fatura ve e-defter uygulamaları ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASKON, e-fatura ve 2015 ocak ayı itibariyle zorunlu hale gelen e-defter uygulamalarının tartışıldığı bir panel düzenledi. Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim AŞ Denetim Müdürü Sıtkı Celep, 2013 yılı itibariyle 10 milyon lira cirosu olan firmaların e-fatura ve e-defter kullanıcısı adayı olduklarını ifade etti. 

Kapanış tasdikleri bir ay içerisinde yapılmak zorunda

E-deftere geçen firmaların ocak ayı içerisinde sistemden yaptıkları yüklemelerin tasdik yerine geçerli olacağını, ayrıca noterden tasdik yaptırmaya gerek bulunmadığını anlatan Celep, gönüllü olarak e-deftere geçmek isteyen firmaların da kapanış tasdiklerini takip eden bir ay içerisinde yaptırmak zorunda olduğunu bildirdi. 

Celep, e-deftere geçen firmaların sistemden yüklemelerini takip eden üç ay içinde yapmaları gerektiğini, fakat aralık ayı için takip eden yılın nisan ayı sonuna kadar sisteme yükleme yapılabileceğini aktardı. 

Altyapıya önem verilmeli

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim AŞ Ortağı Ahmet Şahin de firma kurumsallaşmasının önemine değinerek, e-defter ve e-fatura uygulamasına geçen veya geçmek üzere olan firmaların altyapı hazırlıklarına önem vermesi gerektiğini vurguladı. 

Firma bünyesinde yeterli bir muhasebe departmanı oluşturularak bilgi işlem sistemiyle güçlendirilmesinin önemine işaret eden Şahin, belli bir büyüklüğe ulaşan firmaların, özellikle imalat sektöründe olanların, yıllık planlamalarını iyi yapmaları gerektiğini belirtti. 

ASKON Mali ve Sosyal İşler Komisyon Başkan Yardımcısı ve Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim AŞ Kurucu Ortağı Salim Arslanhan ise 2013'e kadar yüzde 2-3 seviyelerindeki vergi denetimleri oranının ilerleyen yıllarda yüzde 50'lerin üzerine çıkacağını belirterek, bunun için de yeni vergi müfettişlerinin alındığını ve incelemelerin yaygınlaştırılacağını vurguladı.