Astana’dan Ankara’ya kadar bir birlik kursak
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki işadamları onuruna akşam yemeği veren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, AB’nin Türkiye’yi alıp almayacağını bilmediğini belirtirken, Ankara’dan Rusya’ya, Astana’dan Ankara’ya kadar bir birlik
Hüseyin GÖKÇE
KIRGIZİSTAN - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki işadamları onuruna akşam yemeği veren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, AB'nin Türkiye'yi alıp almayacağını bilmediğini belirtirken, Ankara'dan Rusya'ya, Astana'dan Ankara'ya kadar bir birlik önerdi.
Başkent Bişkek’teki rezidansında Türkiye’den gelen işadamları onuruna akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Atambayev, Türkiye’den gelen her heyeti bayram gibi algıladığını belirterek, “Kırgızistan Ata yurdu ama Türkiye anavatan. anavatanın havası geldi bize” diye konuştu. Daha önce yaptıkları görüşmede işadamlarının sorunlarını dinlediğini belirten Almazbek Atambayev, bu konuda bir çalışma yapılacağını aktardı.
Güçlü olmak için geçmişin unutulmaması gerektiğinin altını çizen Atambayev, “Eğer geçmişi unutursak geleceğimiz yok olacak. Biz Türk’üz ve gelecekte inşallah bir Türk birliğini yapacağız” dedi.
Bu kapsamda Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşmelere atıfta bulunan Atambayev, "Gerçekten Avrupa Birliği Türkiye’yi alacak mı, bilmiyorum. Ama Ankara’dan Rusya’ya kadar, Astana'dan Ankara'ya kadar bir birlik yapsak güzel olacak inşallah" diye konuştu.
'Kırgızistan bölgenin parlayan yıldızı'
Yemekte konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Kırgızistan’ı Atambayev’in liderliğinde bölgenin parlayan yıldızı olarak gördüklerini söyledi.
Atambayev’in 2011 yılında TOBB ETÜ’den fahri doktora unvanı alırken işadamlarına yaptığı yatırım çağrısını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Kırgızların hem Osmanlı’ya İznik kapılarının açılmasında hem de Kurtuluş Savaşı’nda çok büyük destekleri olduğunu söyledi.
Kırgızistan’da Türk iş dünyasının yaptığı 500 milyon dolarlık yatırımın yeterli olmadığını bunun gelecekte 5-10 milyar dolara çıkacağına inandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Türk özel sektörü olarak dost ve kardeş Kırgızistan’ın demokrasi yolundaki yürüyüşünü, serbest piyasa ekonomisine geçiş çalışmalarını, küresel ekonomiye entegrasyonunun her zaman destekçisiyiz” diye konuştu.
Kırgızistan’da yapılan siyasi reformlardaki başarıya da değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kaliteli demokrasi ve güçlü ekonomi bir elmanın iki yarısıdır. Demokratik standartların, hukukun üstünlüğünün, insani gelişmişliğin olmadığı bir ortamda sürdürülebilir bir kalkınma ve tabana yayılan bir refah ortamından söz edemeyiz. Kırgızistan bölgesinin atılıma en açık ülkesidir. Kırgızistan geleceğin parlayan kutup yıldızıdır” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Kırgız öğrencilere seslendi
[PAGE]
'Rekabeti çok iyi öğrenin'
Öte yandan Türkiye Kırgızistan Manas Üniversitesi’nde fahri doktora unvanı aldıktan sonra öğrencilere "girişimcilik" konusunda ilk dersini veren Rifat Hisarcıklıoğlu, rekabetçiliği öğrenmenin çok önemli olduğunu söyledi. Dünyanın en büyük gücü SSCB’nin, rekabet olmadığı için tek silah bile atmadan yıkıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilik olmadan zenginlik olmaz, girişimcisi olmayan ülkeler yeraltı zenginlikleri ne kadar fazla olursa olsun, halkları zengin olmaz” dedi.
30 yıl önce çok küçük miktarda ihracat yapan Türkiye’nin bugün dünyada 200 ülkeye 20 bin çeşit mal sattığına dikkat çeken Rifat Hisarcıklıoğlu, ihracatın yüzde 62’sini de KOBİ’lerin gerçekleştirdiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "İnternet icat oldu, sınırlar kalktı. Fırsat ve riskler küresel dünyada artık yan yana" diye konuştu.