Atık pillerin sadece yüzde 3'ü toplanabiliyor
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İZMİR - Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nin (TAP) yürüttüğü çalışmalar ve kampanyalar, atık pillerin toplanması konusunda toplumda farkındalık yaratılmasına katkı sağlasa da, pillerin geri dönüşümü hala istenen seviyenin oldukça altında seyrediyor.
AA muhabirine bilgi veren TAP Proje Koordinatörü Elif Kara, TAP'ın 2005 yılından bu yana atık pillerin toplanması, ekonomiye kazandırılması ve uygun şekilde bertaraf edilmesi amacıyla çeşitli kampanyalar yürüttüğünü belirterek, her geçen yıl daha fazla insana ulaşmayı başardıklarını ve toplumda bu konudaki bilincin giderek arttığını gözlemlediklerini söyledi.
Atık pillerin toplanması için ortak çalıştıkları kamu ve sivil kuruluşların sayısının çoğaldığını ifade eden Kara, Türkiye'de hemen her ilde atık toplama çalışmalarını yürüttüklerini ve 3 binden fazla belediye ile işbirliği yaptıklarını kaydetti.
Hazırlanan kamu spotları aracılığıyla yetişkinlere ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Kara, toplumda farkındalık yaratmak için en doğru kitlenin ise çocuklar olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"71 ilde okul kampanyaları düzenliyoruz, çünkü gördük ki, bazı konularda bilinç oluşturmak için en başarılı yol okullarla çalışmak. Ne kadar çabalarsanız çabalayın, yetişkinlerin yerleşik alışkanlıklarını kırmak zor olabiliyor. Çocuklar ise konuyu gerçekten sahipleniyor, okullardaki kampanyalara çok aktif olarak katılmakla kalmıyor, evde anne ve babalarına da pillerin ayrı toplanması konusunda baskı yapıyor, ebeveynlerin davranışlarını değiştirmelerine neden olabiliyorlar. Bu nedenle, okullarda yürüttüğümüz kampanyalar artarak devam edecek."
"Atık toplamada Avrupa'nın çok gerisindeyiz"
TAP'ın Türkiye genelinde belediyelerin yanı sıra, marketler ve kurumlara bırakılan kutular ve PTT aracılığıyla atık pilleri topladığını, vatandaşların evlerinde ya da işyerlerinde topladıkları pilleri PTT kargo ile kendilerine ücretsiz olarak gönderebileceklerini söyleyen Kara, evde ya da okulda biriken pillerin radyasyon yaydığı şeklindeki görüşlerin de gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Pillerin toplanma amacının doğaya verdikleri zararın önüne geçmek kadar, içlerinde bulunan metallerin geri kazanımı olduğunu da belirten Kara, Türkiye'de geri dönüşüm tesisi olmaması nedeniyle toplanan pillerin bir bölümünün yurt dışındaki geri dönüşüm tesislerine gönderildiğini, diğer bölümünün de tehlikeli atık alanlarında güvenli şekilde bertaraf edildiklerini kaydetti.
Kara, TÜBİTAK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla, Türkiye'nin ilk geri dönüşüm tesisi projesinin hayata geçirileceğini de belirterek, "Umarım bu yılın sonlarına doğru, Türkiye'de böyle bir tesis faaliyete geçmiş olacak" dedi.
Toplama ve ulaşım aşamalarında herhangi bir sıkıntı olmadığının altını çizen Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aslında, önemli olan toplumdaki bilincin artması, yeter ki atık pilleri biz göndermek istesinler, mutlaka bize ulaşabilecekleri yollar yaratıyoruz. Bu konuda henüz Avrupa'nın gerisindeyiz ve alınacak çok yolumuz var. Avrupa'da kullanılan pillerin yüzde 40'lık bölümü geri dönüşüme kazandırılırken, Türkiye'de bu oran henüz yüzde 3 civarında. Son yıllarda toplumda bilincin artmasıyla toplanan pil sayısında artış oldu, yakın zamanda yüzde 15'lik geri dönüşüm oranına ulaşabilirsek, başlangıç için sevindirici olur."