Automechanika İstanbul açıldı

Türkiye'nin lider uluslararası otomotiv endüstrisi fuarı Automechanika İstanbul kapılarını açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv sektörünün bölgedeki en kapsamlı etkinliği olan Automechanika İstanbul, TÜYAP Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. 14 salonda toplam 40.516 metrekarelik alanda organize edilen fuara;  yurtiçi ve yurtdışı 41 ülkeden 1700'e yakın şirket katılıyor. 

Automechanika İstanbul, bu yıl bir kez daha rekor sayılarla açılış yaptı. Bin 667 katılımcı, 14 salonda toplam 40.516 metrekarede (2014 yılında 34.791 metrekare) yerini aldı. Yaklaşık 824 katılımcı Türkiye'den, 843 katılımcı ise yurtdışından katılım gösteriyor. 

Automechanika İstanbul 2015 fuarının açılış töreni yoğun ilgi görürken törene; Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann, Messe Frankfurt Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Detlef Braun, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Alexander Kühnel, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD)  Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu ve Otomotiv Yenileme Pazarı Geliştirme Derneği (OYPG) Yönetim Kurulu Başkanı A. Mesut Urgancılar konuşmacı olarak katıldı. 
 
Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann yaptığı konuşmada; rekor sayılara ulaşan fuarın başarısının her geçen yıl arttığını belirtti. Avrasya'nın en popüler fuarı olan Automechanika İstanbul fuarının Frankfurt için öneminden söz eden Frankfurt Belediye Başkanı Feldmann, "Frankfurt, Avrupa'nın banka ve finans merkezi haline gelmiştir. Brüksel ve Strazburg'tan sonra Avrupa'nın 3. büyük başkenti Frankfurt'tur. Bizim için tüm dünyada yeni pazarlarda yer almak büyük bir başarı. Dünyanın 3. büyük Automechanika fuarı olan İstanbul'da da bulunmayı çok önemli görüyoruz" dedi. 

Frankfurt ve Shanghai'dan sonra 3. büyük fuar

Messe Frankfurt Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Detlef Braun ise açılış töreninde yer alan Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann ile önce Frankfurt, sonra Shanghai ve şimdi de İstanbul'da birlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Dünyanın en dinamik piyasalarından birine hitap eden fuar olarak Automechanika İstanbul 2015'in önemli bir platform oluşturduğunu söyleyen Braun; giderek globalleşen fuardaki katılımcıların küresel bağ ile yeni işbirliklerine imza attıklarını ifade etti. 

Dünyanın dört bir yanında 14 fuar gerçekleştiren Automechanika'nın her etkinliğinde 600 bini aşkın ziyaretçinin yer aldığını anlatan Detlef Braun, "Messe Frankfurt için Türkiye, giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Hatta öncelikli pazarlarımızdan biri Türkiye'dir. İlerleyen dönemlerde Türkiye'deki varlığımızı artırıp piyasa payımızı yükselteceğiz. Çünkü Türkiye, oldukça dinamik bir pazar. Bugün Automechanika İstanbul; Frankfurt ve Shanghai'dan sonra otomotiv sektörünün en büyük 3. fuarı konumundadır. Bu da Türkiye pazarının önemini gözler önüne seriyor" diye konuştu. 

Deutsche Messe ve Messe Frankfurt'un işbirliğiyle düzenlenen fuar için Braun, "Rekor sayılara bakılacak olunursa işbirliğimizle doğru yolda, güvenle, el ele ilerleyerek parlak bir geleceğe yürüdüğümüz görülmektedir" dedi. 
 
Fuar, uluslararası düzeyde yeni iş birliklerine sahne olacak

Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel de bu yıl 9. kez düzenledikleri Automechanika İstanbul'un her yıl sektörel düzeyde ulusal ve uluslararası imalatçı, yatırımcı ve satın almacıları bir araya getirdiğini ve yeni iş anlaşmalarına imza atılan global bir platform oluşturduğunu belirtti. Bu yıl fuarda bulunan 41 ülke arasında Endonezya, Kıbrıs ve Fas'ın da ilk kez yer aldığını söyleyen Kühnel, "Fuardaki başarılı çalışmaların uzantısı olarak yeni iş ilişkileri doğacak, kurulacak yeni ithalat ve ihracat fırsatları açılacaktır" dedi. Destekleyen tüm kuruluşlara teşekkür eden Alexander Kühnel; özellikle desteklerinden ötürü TAYSAD, OYPG,  KOSGEB ve Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Müsteşarlığına ve Uludağ İhracatçılar Birliğine teşekkür etti. 

TAYSAD fuarı desteklemeye devam edecek

TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu ise konuşmasına dernek hakkında bilgi vererek başladı. 1978 yılında kurulan ve bugün 345 üyesi bulunan TAYSAD'ın üyelerinin toplam işlem hacminin 22 milyar dolar ve bütün üyelerinin 8 milyar dolar ihracat hacminin olduğunu söyleyen Dudaroğlu; "Ülke ihracatının yüzde 5'ini, sektör ihracatının yüzde 36'sını üyelerimiz gerçekleştiriyor. 140 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz" diye belirtti. Sektörün bugün gelinen noktada, bir aracın yaklaşık 80-85'ini üretebilecek durumda olduğunu anlatan TAYSAD Başkanı Dudaroğlu, otomotiv yan sanayicilerinin giderek dünyaya entegre olduklarını ifade etti. Automechanika fuarını 1980'li yılların başından beri desteklediklerini ve giderek artan bir büyümeyle fuarlarda yer aldıklarını ifade eden Dudaroğlu, "Otomotiv tedarikçilerimizin yurtdışına açılmasındaki ilk kapıyı açan fuar, Automechanika fuarı olmuştur. Bu yüzden fuarı her zaman destekledik ve desteklemeye de devam edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin 2023 yılı için; şu anda 160 milyar dolar olan ihracat rakamlarını 500 milyar dolara çıkarmak gibi önemli bir iddiası olduğunu hatırlatan Başkan Dudaroğlu, "Sektörümüz bu hedef içerisinde üzerine düşeni yapacaktır. Bu iddiayı gerçekleştirecek olan bizleriz. İhracatımızı yükseltmekle yükümlüyüz" diye konuştu. 

Avrupa, Ortadoğu ve Rusya bölgesine yakınlığı ile Türkiye'nin potansiyel bir pazar oluşturduğunu sözlerine ekleyen Dudaroğlu, fuara gösterilen ilginin de Türkiye'nin bu gelişimini gözler önüne sergilediğini vurguladı. 

Fuar 09-12 Nisan tarihleri arasında  saat 10.00-18.00 arasında gezilebilir.   

Bu konularda ilginizi çekebilir