AVM'ler her yıl içindeki 10 mağazayı değiştirmeli

Kirada dövizden TL'ye geçişin yarı yarıya geldiğini söyleyen Jll Türkiye'nin Yönetim Kurulu Üyesi Dora Şahintürk, dövizle devam edenlerin de tamamının kuru fikslediğini söyledi. Şahintürk, AVM'lerin her yıl düşük performanslı 10 mağazayı değiştirmesi gerektiğini belirtti. (Leyla İlhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Türkiye'de her 4 AVM'den birinin yönetimini üstlenen Jll Türkiye'nin Yönetim Kurulu Üyesi Dora Şahintürk, AVM'lerde mağaza kapanmalarına değindi.

Dora Şahintürk şu açıklamayı yaptı: "Bir AVM'de bir yılda 10 mağazanın değişmesi normaldir. Eğer bunu yapmazsa kendini güncel tutamaz ve yeni markalara yer açamazlar. Hatta bizde bazen yeni markalara açmak için performansı iyi olmayan perakendecilerle müzakeremizi yaparak onların yerine yenilerini alıyoruz. Hep perakendecinin inisiyatifinde olmuyor. O yüzden bizde kiralama ve yeniden kiralama diye iki ayrı birim var. Sadece bu departmanımızda 20 kişi çalışıyor" dedi.

AVM'lerin yüzde 80'i dövizle yapıldı

Şahintürk, yönetimini yaptıkları AVM'lerde kontratların yarısının TL üzerinden olduğunu belirterek, "Dolar ve euro bazlı kiralamalar da var. Bunlar dolar ve eurodan kar sağlamak yerine, bu şekilde finansman buldukları için yapıldı. AVM'lerin yüzde 80'i bu şekilde. Vadesi azalanlar var. Ancak son 5 yılda çok ciddi AVM açıldığını düşünürsek, bunlar hala genç borçlar" diye konuştu. Bundan sonra bu dönemin sonlanıp sonlanmamasının Türkiye'deki AVM'leri etkileyeceği gibi kullanılacak finansman tipini de etkileyeceğini kaydeden Şahintürk, bir orta yol bulunması gerektiğini belirtti. Bu konuda yatırımcılara ve perakendecilere de sorumluluk düştüğünü aktaran Şahintürk şöyle konuştu: "Genellikle bir yatırımcı ile perakendecinin aynı masada buluşmaları kontrat imzalama esnasında oluyor. Ancak ikisi de aynı tarafa bakıyor. Biri yaşamasa diğerinin yaşama ihtimali yoktur. Dolayısıyla bugüne kadar çözüm bir dış müdahale olmadan bulundu. Bizim yönettiğimiz AVM'lerde yatırımcılar kurları fikslediler. Güncel kurlar üzerinden fatura kesen yok gibi."

'Yatırımcıların yüzde 70'ine AVM yapmayın dedik'

Özellikle bu dönemde artan maliyetler ve geçen yıl çıkan ortak alan giderleri ile ilgili düzenlemeler ve TL bazında kira geçiş gibi uygulamaların artık AVM'leri daha zor yönetilir kıldığını kaydeden Şahintürk, bundan dolayı AVM'lerde önümüzdeki dönemlerde profesyonel yönetime daha fazla ihtiyaç duyulacağını söyledi. AVM yönetiminde ideal olanın ise arsa alımından sonra başladığını aktaran Şahintürk," Bu nedenle bize gelen taleplerde yüzde 70-80'ine ya konum ya da ölçek yada fizibilitesi uygun olmadığı için burada AVM yapmayın diyoruz. Bizi dinleyenler AVM yapmadı, dinlemeyenler ise yaptı. Bunlar arasında Büyükdere Caddesi'ndeki AVM'ler de yer alıyor" dedi.