Avrupa ekonomisi Türkiye'yi sınırlı etkileyecek

Ekonomistler, Avrupa ekonomisindeki büyümenin, eksiye düşmediği sürece bunun Türkiye üzerindeki etkilerinin sınırlı olacağı görüşünde birleşiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Ekonomistler, Avrupa ekonomisindeki büyümenin, eksiye düşmediği sürece bunun Türkiye üzerindeki etkilerinin sınırlı olacağı görüşünde birleşiyor.

AB Komisyonu, geçen ay yayımladığı raporda Avro Bölgesi için 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 1,2'den yüzde 0,8'e ve 2015 yılı büyüme tahminini yüzde 1,7'den yüzde 1,1'e revize etmişti. 

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bir numaralı ihracat pazarı olan Avrupa’daki zayıf büyümenin ihracat üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi. Ancak bunun sınırlı olacağını ifade eden Yılmaz, "AB'nin ortalama büyüme hızında, hatta bunun biraz altındaki büyüme performansında bile Türkiye’nin bu bölgedeki gelişmelerden sınırlı bir şekilde etkilenmesini bekliyoruz. Avro bölgesindeki büyüme ortalamaların altında bile gerçekleşse yani eksiye düşmediği sürece bu, Türkiye’nin yüzde 4'lük büyüme trendine yeterli desteği sağlayacaktır" dedi.

Türkiye’nin ihracatının Almanya’nın ihracat performansı ile paralel hareket ettiğini belirten Yılmaz, Avro'daki değer kaybının Almanya’nın ihracatını teşvik edeceğini ve bunun Türkiye’nin ihracatını da dolaylı yoldan olumlu etkileyeceğini anlatan Yılmaz, "2012 yılında Avro bölgesi resesyona girdiğinde Türkiye yüzde 2,2 büyümeyi başarmıştı. Geçen yıl Avro bölgesi yüzde 0,4 küçüldüğünde Türkiye yüzde 4,1 büyümüştü" diye konuştu.

Finansinvest Ekonomisti Burak Kanlı ise Avrupa’nın geçen yıl yüzde 0,4 küçüldüğünü hatırlatarak, bu yıl her ne kadar zayıf olsa da pozitif büyüme beklendiğini kaydetti. Kanlı, Avrupa ekonomisindeki olası bir yavaşlamanın Türkiye'nin bu bölgeye ihracatını azaltmayacağını fakat hızını düşürebileceğini söyledi.

Avrupa ekonomisinde 2015’te büyümenin yüzde 1,7 değil de yüzde 1,1 olmasının, Türkiye'nin ihracatına kabaca yüzde 3’lük olumsuz etki yapabileceğini belirten Kanlı, bununla beraber yavaş bir büyümenin Avrupa Merkez Bankasını daha fazla parasal genişlemeye yönelterek Türkiye'ye sermaye girişlerini destekleyebileceğini bildirdi. Kanlı, bu yolla artan iç talebin büyümeye katkıda bulunabileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir