Avrupa'da pazar daraldı başka ülkelere yelken açtı

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, "Çin, Güney Amerika, Güney Afrika ve Kuzey Avrupa ülkeleri gibi farklı coğrafyalardaki girişimlerimizle ihracatımızı önümüzdeki yıllarda yüzde 10 civarında artırmayı amaçlıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Jülide Y. GÜRDAMAR

İSTANBUL - Avrupa pazarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracat kanallarını çeşitlendiren Brisa, yeni pazarlarla ihracatını yüzde 10 artırmayı planlıyor. Sabancı Holding ve Japonya merkezli Bridgestone ortaklığı lastik üreticisi Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Türkiye'nin 2013 yılındaki pazar büyüklüğünün 2011 yılını yakalayacağını düşündüklerini söyleyerek, "Bu sene lastik pazarının Türkiye'de yüzde 1,6 büyüdüğünü tahmin ediyoruz. Pazarın ivmesini yukarıda tutan binek araç lastikleri oldu. 2013'te ise yüzde 7 civarında sektörde bir büyüme bekliyoruz. İç pazar bizim büyük bir ivmeye sahip. Ciromuzun yüzde 60'ını iç pazardan sağladık. Ayrıca yaklaşık 250 milyon dolarlık ihracatımız var" dedi.

Bayman, şirketin 2012 cirosunun ise 2011'in yüzde 10 üzerinde olacağını kaydederek, cirolarının yaklaşık 1.4 milyar lira 1.5 milyar lira arasında olacağını söyledi.

2013'te 25. yılımızı kutlayacağız

"Brisa olarak temkinli büyümemize  devam edeceğiz" diyen Bayman, bunu da yeni pazarlara odaklanarak ve markalaşma politikasını  sürdürerek sağlayacaklarını dile getirdi. Bayman, "Lassa ile son olarak Avustralya pazarına girdik ve bundan sonra da Çin, Güney Amerika, Güney Afrika ve Kuzey Avrupa ülkeleri gibi farklı coğrafyalardaki girişimlerimizle ihracatımızı önümüzdeki yıllarda yüzde 10 civarında arttırmayı amaçlıyoruz. 25. yılımızı kutlayacağımız 2013 yılına ise kuruluşumuzdan bu yana gerçekleştirmiş olduğumuz 800 milyon dolar yatırımımızı tamamlayarak
giriyor olacağız" dedi.

Tüm kanallarda büyüyeceğiz

Hakan Bayman, "Brisa 2013'te adet bazında yüzde 10-15 büyüme bekliyor. Ciro büyümesi bunun üzerinde olabilir" dedi. Gelecek yıl 11 milyon adet lastik satışı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Bayman, "Tüm kanallarımızda 2013'te büyüyeceğiz. Yenileme pazarında pay kazanarak iç pazardan, ihracat pazarlarında da Avrupa ülkeleri dışına hacmi kaydırarak büyüme gelecek. Önümüzdeki sene Renault, Fiat, Toyota ve Ford'la bazı yeni projeler ile orijinal ekipman pazarından da büyüme gelecek" dedi. Bayman, kış lastiği satışlarının ise bu yıl 600,000-700,000 adet arasında gerçekleşeceğini ve ticari araçlara zorunluluk getiren yeni düzenleme ile bu sayının gelecek yıl artmasını beklediklerini ifade etti.

Yatırımımız 1 milyar dolara çıkacak

Brisa 2013'te 70 milyon dolar yatırım yapmayı; iç pazardaki büyüme ve Avrupa dışı pazarlardaki faaliyetlerin desteğiyle adet bazında satışlarda yüzde 10-15 büyüme ile 11 milyon adete ulaşmayı hedefliyor. Hakan Bayman, "Pazar yüzde 1,6 büyürken Brisa çift haneli bir büyüme yakaladı. Pazarda ciddi bir pazar payı kazandık ve bu performansımızı gelecek senede devam ettirmeyi düşünüyoruz. 2015'e kadar 200 milyon dolar daha yatırım yaparak, yatırım tutarımızı 2015 yılında toplam 1 milyar dolara çıkartacağız. Bu sene ve gelecek sene yapacağımız yatırımlar bizim adet olarak yaklaşık yüzde 20 civarında 2015'e kadar büyümemizi sağlayacak" dedi. Bayman, Brisa'nın 2012 yılını ise 117 milyon dolar yatırımla tamamlaması bekleniyor.