Avşa Adası Deniz Suyu Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı

Bakan Yıldırım, Avşa beldesinde, belediye tarafından yaptırılacak "Avşa Adası Deniz Suyu Arıtma Tesisi"nin temel atma törenine katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

AVŞA ADASI - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de havacılığı halkın yolu haline getirdiklerini belirterek, "Şimdi adaların işini halletmeye geldik" dedi.

Bakan Yıldırım, Balıkesir'in Marmara (Marmara Adası) ilçesine bağlı Avşa beldesinde (Avşa Adası) belediye tarafından yaptırılacak "Avşa Adası Deniz Suyu Arıtma Tesisi"nin temel atma törenine katıldı.

İDO Genel Müdürlüğü yaptığı 1994-2000 yılları arasında, Avşa'ya gelip gittiğini anlatan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, o günlerde Avşa Adası'nın özellikle yaz aylarında büyük ulaşım sıkıntılarının bulunduğunu hatırlattı.

Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar'ın o dönemde de aynı görevi yaptığını belirten Yıldırım, Çağlar'ın kendilerine ilettiği sorunları giderdiklerini, adanın İstanbul ile olan ulaşım sorununu çözdüklerini anlattı.

Yıldırım, gerek Marmara gerekse Avşa adalarının İstanbul'a bağlantılarını gerçekleştirdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

"Avşa, turizm bölgesi ilan edildi gözünüz aydın. Bu ada öyle bir ada ki bizim Erzincan'ın Kuruçay diye bir beldesi var. 2 bin 500 nüfuslu. Orası kadar nüfusu var. Yazın ise Erzincan il merkezi kadar büyüyor. Kışın küçülüyor, yazın büyüyor. Bir Erzincan kadar ilave ediliyor. Kış ve yaz adanın her türlü sıkıntısını çeken 2 bin 500 insan var. Buraya gelip tatilini geçiren 80 bin vatandaşımız var. Hoş geldi, sefa geldi. Onlar bizim velinimetimiz ama Avşa'da belediyenin hizmetler için aldığı pay 2 bin 500 kişiye göre hesaplanıyor. Hizmetin 80 bin kişiye yetmesi lazım. Belediye başkanı bunu nasıl yapacak? Kendi başına yapabilir mi? Çok gayretli bir başkanınız var. 15 yıldan beri tanırım. Hava yapmayı sevmez, halk adamıdır, içinizden biridir. Yaptığı işleri de boyalayıp satmayı bilmez. Halkın içinden gelmiş halkla beraber olan biridir. Kendisini tebrik ediyorum."

Avşa'da belediye başkanının çok önemli bir işe giriştiğini belirten Yıldırım, "Artezyeni çekiyoruz, çekiyoruz ve artık su kalmadı. Toprağı çürütüyor, adayı çölleştiriyor farkında değiliz. Bu gidişi durdurmak için burada tarihi bir adım attık" dedi.

"Ters ozmoz" diye bir sistem bulunduğunu belirten Yıldırım, bu sistemde suyun denizden alınarak içilecek hale getirildiğini bildirdi.

Kurulacak sistemle elde edilen su numunesinde içen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Şu anda içiyorum, tadı da fena değil. Tuzu zaten yok, tadı da güzel. Aralık sonu itibariyle buradan herkes bu suyu içecek. Başlangıçta 4 bin metreküp, yani 4 bin ton su üretilecek. Ama bunun ucu açık 20 bin tona kadar gider. Sadece Avşa'nın 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılıyoruz. Hayırlı olsun. Diğer adalara da buradan su ikmali yapmak mümkün. Çünkü birbirine yakın 4 tane adamız var. Paşa Limanı, Marmara, Ekinlik ve Avşa adalarımız var. Biz bugün Avşa'ya geldik ama Marmaralılar, Paşa Limanı ve Ekinliktekiler mahzun olmasın."

Tesisin, 23 milyon liraya mal olacağını kaydeden Yıldırım, "İsterse 123 milyon liraya mal olsun, Avşalılar bunu hak ediyor" dedi.

Türkiye'nin dört bir yanında toplam 3 bin 500 şantiyede yol yapımlarının devam ettiğine de dikkati çeken Yıldırım, hava alanı ve deniz limanları yapımlarının da sürdüğünü kaydetti.