Ayçiçeği balına Avrupa'dan yoğun talep

Aksaray'da ayçiçeği balı, iç piyasada fazla talep görmemesine karşın Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa'nın 20 ülkesine ihraç ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aksaray'da ayçiçeği tarlalarının bulunduğu alanlarda kurulan kovanlardan her yıl temin edilen yaklaşık 450 ton ayçiçeği balı, iç piyasada fazla talep görmemesine karşın Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa'nın 20 ülkesine gönderiliyor.

Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Refik İçli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada toplam 62 milyon arı kovanı bulunduğunu söyledi.

En çok arı kovanının 7 milyon kovan ile Çin'de olduğunu, Çin'i 5 milyon kovan ile Türkiye'nin takip ettiğini belirten İçli, "Kovan sayısında ikinciyiz ama bal üretiminde beşinci sıradayız. Bu da kovan başına alınan verimin biraz düşük olduğunu gösteriyor." dedi.

Ayçiçeği balının yüzde 90'ı Avrupa'ya ihraç ediliyor 

İçli, balın lezzet ve kalitesinin çiçek çeşitliliğinin fazlalığıyla ilgili olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Avrupa'da bin 400'e yakın çiçek çeşidi var. Türkiye'de ise yaklaşık 6 bin çiçek çeşidi var. Aksaray da bu çeşitlilikten nasibini almış durumda. Çiçek çeşitliliği bizim bölgemizde oldukça fazla. Bölgemizde ayçiçeği üretimi de oldukça yaygın. Aksaray, Türkiye’de Tekirdağ, Bursa ve Çanakkale'den sonra ay çekirdeği üretiminde 3. sırada geliyor. Bu da ayçiçeği balı üretimini olumlu etkiliyor. Üreticiler ayçiçeği tarlalarının bulunduğu alanlara kovanlarını kurarak, zengin içerikli, kaliteli ayçiçeği balı elde ediyor. Ayçiçeği balı, piyasadaki en kaliteli ballardan biridir. Kendine özgü rengi, tadı ve aromasıyla özellikle yurt dışında yoğun talep görüyor. Bölgede yılda yaklaşık 450 ton ayçiçek balı üretiliyor. Bu balların da yüzde 90'a yakını Almanya, Hollanda, Danimarka başta olmak üzere 20 Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. "

"Glikoz miktarı yüksek olduğu için çabuk donuyor"

Ayçiçeği balının Türkiye'de çok tüketilmediğini anlatan İçli, bu balın 15-20 günde donduğunu, çabuk donması nedeniyle insanların bu balı "hileli" olarak gördüğünü bildirdi.

Balın kesinlikle hileli olmadığını vurgulayan İçli, şunları söyledi:

"Glikoz miktarı yüksek olduğu için çabuk donuyor. Donduğu zaman 45-50 derecelik sıcak su içerisinde eritilebilir. Avrupa’da da donmuş bal, makinelerden geçirilip, krema olarak kullanılıyor. Eskil ilçemizde, Sultanhanı ve Yeşilova gibi merkeze bağlı bazı köy ve beldelerimizde üretilen ballar, bizzat toptancılar ve büyük firmalar tarafından yerinde alınıyor, direkt yurt dışına gönderiliyor. Çabuk donduğu için 'hileli' olduğu gerekçesiyle Türkiye'de fazla tüketilmiyor ancak Avrupa'da yoğun tüketiliyor."