Aylık Sanayi Ciro Endeksi yüzde 11,5 azaldı

TÜİK Ocak ayına ilişkin Aylık Sanayi Ciro Sipariş Endeksleri sonuçlarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Aylık Sanayi Ciro Endeksi, Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 azalış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayına ilişkin Aylık Sanayi Ciro Sipariş Endeksleri sonuçlarını açıkladı.

Madencilik ve Taşocakcılığı ile İmalat Sanayi kısımlarında bulunan ve sanayi üretim anketinin kapsamına giren iş yerlerinden 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Ciro Endeksi, 2009 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 azalarak 121,1 oldu.

Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, Madencilik ve Taşocakçılığı endeksi yüzde 3,6 artarak 169,9;dan 176;ya yükselirken, İmalat Sanayi Endeksi yüzde 11,9 azalarak 136,1;den 119,9;a düştü.

Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre. Aylık Sanayi Ciro Endeksi incelendiğinde, en yüksek düşüş yüzde 27,3 ile sermaye malı imalatında görüldü. Bunu, yüzde 24,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatı takip etti.

İmalat Sanayi alt bölümlerinin Ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 54,3 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleştiği görüldü.

Bunu, yüzde 45 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı ve yüzde 30,2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

Sipariş endeksi azaldı

İmalat Sanayi kısmında Avrupa Birliği düzenlemelerine göre sipariş ile çalışan faaliyetlerde bulunan ve sanayi üretim anketinin kapsamına giren iş yerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan sipariş endeksi, 2009 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 azalarak 121,2 oldu.

Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre Aylık Sanayi Sipariş Endeksi değişim oranları incelendiğinde en yüksek düşüş yüzde 28,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 28,3 ile sermaye malı imalatı takip etti.

Sanayi Sipariş Endeksinin Ocak ayında 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 54,6 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu, yüzde 45,5 ile motorlu kara taşıt, römork, yarı römork imalatı takip etti.