B2B pazarlamanın şifreleri masaya yatırıldı
Başarıda müşterileri dinlemek ve ihtiyaca uygun ürün ve hizmet geliştirmek etkili.Dijital devrim daha yeni başlıyor...
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Şirketler arası pazarlama ve satış uygulamaları anlamına gelen Business to Business (B2B) pazarlama, Akçansa Pazarlama Zirvesi'nde masaya yatırıldı.
Yapılan açıklamaya göre, çimento üreticisi Akçansa'nın ev sahipliğinde "B2B Pazarlamada Son Trendler" temasıyla gerçekleşen zirveye çok sayıda üst düzey yöneticinin yanı sıra pazarlama yöneticileri ve akademisyenler katıldı.
Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, zirve açılışında yaptığı konuşmada, müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin hızla değiştiğini ve bu süratli değişimin iş modellerini sürekli olarak gözden geçirme zorunluluğu doğurduğunu söyledi.
Pazarlama yöntem ve taktiklerinin günün gerekliliklerine uygun olmasını belirten Göçmen, "Bu yılki zirvenin ana başlığı olan B2B pazarlama özellikle emek yoğun sektörlerde bahsettiğimiz değişimin yoğun şekilde hissedildiği bir alan. Bu alanda çalışan pazarlama profesyonellerini, müşterileri nezdinde iş ortağı olarak konumlanmak, katma değer yaratan hizmet sunmak ve sunulan hizmeti farklılaştırmak, bir sadakat zinciri oluşturmak ve kurumsal kültür ve değerlerin dışına çıkmadan üretimden satış sonrasına kadar müşteri beklentilerini etkili şekilde yönetmek gibi zor görevler bekliyor" dedi.
Başarıda müşterileri dinlemek ve ihtiyaca uygun ürün ve hizmet geliştirmek etkili
Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, "Tedarikçi-Müşteri İlişkisinden İş Ortaklığına Geçiş" başlıklı sunumunda, Akçansa'nın çimento ve hazır beton ürünlerinde geliştirdiği pazarlama yöntemlerinden örnekler aktardı.
Emtia olarak kabul edilen çimentonun pazarlamasında farklılaşacak ve değer yaratacak uygulamalar üzerinde çalıştıklarını anlatan Gürdal, bu alandaki başarının müşterileri dinlemenin ve ihtiyaca uygun ürün ve hizmet geliştirmenin yanı sıra insan kaynağının da etkili olduğunu söyledi.
Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi'nden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy da B2B pazarlamada mobil uygulamaları anlattığı sunumunda, mobil gerçekliği "yeni normal" olarak tanımladı.
Mobil pazarlama tekniklerinin çok çeşitli iş kollarında, doğru segmentasyonla, doğru kişilere ulaşmayı sağlayan etkili yöntemler olduğuna işaret eden Aksoy, yakın gelecekte özellikle mobil ödeme alanında büyük gelişmeler olacağını öne sürdü.
Aksoy, mobil pazarlama yöntemlerinin, bir restoranın veya mağazanın önünden geçen kişilere kampanya bilgisi gönderilmesinden, yurt dışına çıkmakta olan birine seyahat sigortası satışına kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabildiğini de ifade etti.
"Dijital devrim daha yeni başlıyor"
"Dijital devrim daha yeni başlıyor"
Ipsos KMG Üst Yöneticisi (CEO) Vural Çakır ise "Pazar ve Müşteri Araştırmaları" başlıklı sunumunda, "Kusurlu mükemmellik ve süper bolluk çağında araştırmayı farklılaştıran faktörler var. Öncelikle daha karmaşık bir mekanizmayla karşı karşıyayız" dedi.
Busines to Concumer (B2C) alanında müşterinin daha duygusal davranabildiğini, B2B pazarlamada ise daha rasyonel davranan müşterinin söz konusu olduğunu belirten Çakır, "Stratejik planlama diye bir şey yoktur, çünkü uzun vadede hepimiz öleceğiz. En önemli şey bugün ve bugüne dair güvendir" ifadelerini kullandı.
Fütürist Ufuk Tarhan, dijital devrim ve hiper trendlere yönelik sunumunda, yeni dünyanın insanını tasarım, teknoloji ve tedarik denklemiyle oluşan T Modeli insan olarak tanımladı Bilgiden çok becerilerin öne çıkacağı bir döneme girildiğini vurgulayan Tarhan, "Bilgi her geçen gün eskiyor ve önemini yitiriyor. Ölümsüzlüğü aradığımız ve buna yaklaştığımız bir çağda artık bilginin değil becerinin tedarik edildiği, iş ve özel yaşam ayrımının giderek ortadan kalktığı bir döneme giriyoruz. Dijital devrim daha yeni başlıyor. Mesleğimiz ne olursa olsun, 'paralel kariyer' ve çoklu kariyer kavramlarını gündemimize almalıyız" dedi.
Marka Danışmanı Temel Aksoy ise farklılaşan pazarlama uygulamaları için ürünün önemli olmadığını, ihtiyaçları karşılamaya odaklanan çözümlerle geleneksel algıdan uzaklaşmanın mümkün olduğunu belirtti.
Ürüne odaklanmanın miyopluğa neden olduğunu, üründen çok çözüme odaklanmak gerektiğini kaydeden Aksoy, "1900'lerin başında ABD'de demiryolu şirketleri devlet kadar güçlüydü. Aynı yıllarda havacılık endüstrisinin doğuşuna tepki vermediler. Bunun işlerini ilgilendirecek bir durum olduğunu ve müşterilerin aynı ihtiyacına çözüm getirdiğini öngöremediler. Ürüne odaklanmak beraberinde körleşmeyi getirir. İhtiyacınız olan duvarda bir delik açmaksa matkaba odaklanmamalısınız" değerlendirmesinde bulundu.