Babacan: Gelir dağılımı iyileşiyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, OECD ülkeleri içinde Türkiye'nin gelir dağılımını en hızlı iyileştiren ülke olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İzmit Belediyesi tarafından inşa edilen Kadın Sosyal Yaşam ve İş Geliştirme Merkezinin tanıtım törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada OECD ülkeleri içinde Türkiye'nin gelir dağılımını en hızlı iyileştiren ülke olduğunu söyleyen Babacan, Türkiye'nin son 11 yılda önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.

Türkiye'nin hem ekonomisi hem de demokrasisiyle ilerlediğini ifade eden Babacan, bu dönemde sosyal politikalara da ağırlık verdiklerini kaydetti.

Babacan, sağlık hizmetlerinin ilerlemesi için önemli kaynaklar ayırdıklarını dile getirerek, "Sistemi tamamen revize ettik. Bugün herbir vatandaşımız hastaneye gittiğinde eskisine göre çok daha iyi hizmet görüyor. Şehir hastaneleri sağlık hizmetlerine farklı boyut getirecek. Projeler bittiğinde göreceksiniz, gelişmiş ülkelerde dahi böylesine düşünülmüş komple tesis pek yok. Üstelik bu tesisler en modern teknoloji ile donatılmış olacak. Üstelik 'yap-kiraya ver' modeliyle inşa edildiği için bütçeye yük getirmiyor. Bu da kaynakların verimli kullanılması için önemli" şeklinde konuştu.

Eğitime yaptıkları katkıyı anlatan Babacan, 5. sınıftan itibaren tüm öğrencilere tablet bilgisayar dağıtmaya başladıklarını hatırlattı.

Babacan, şu ana kadar dağıtılan tablet saysıının bir milyonu geçtiğini belirterek, şunları anlattı:

"Böylece 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrencilerimiz teknolojiyle erken yaşlarda tanışmış olacak. Yaptıkları her işte teknolojiyi kullanma imkanına sahip olacaklar. Türkiye, hamdolsun gelişiyor. Bu gelişmenin kalkınmaya ve refaha yansıması son derece önemli. Bakıyoruz, dünyada büyüyen ekonomiler var fakat sosyal yaşama bu büyüme yansımayabiliyor. Refaha adil şekilde yansımayabiliyor. Şu anda OECD ülkelerinin hemen hemen tamamında gelir dağılımı hızla bozulmakta. Türkiye, istisnai şekilde gelir dağılımının iyileştiği bir ülke, gelir dağılımının iyileştiği ülkeler içerisinde gelir dağılımını en hızlı iyileştiren ülke."

İlkokula başlayan öğrenci sayısının son birkaç yılda düşmeye başladığını anımsatan Babacan, bu durumun Türkiye'nin geleceği için riskli olduğunu söyledi.

Babacan, bunları birarada ele alan projelere ihtiyaç olduğunu ifade ederek, kadınların toplumdaki statüsünü güçlendirmek, aile içi şiddeti önlemek için önemli adımlar attıklarını vurguladı.