Bakan Ağbal: Tedbirler tıkır tıkır işliyor

Sanayici ve iş adamlarıyla bir araya gelen Maliye Bakanı Ağbal, ekonomiyi canlandırmak amaçlı alınan tedbirlerin daha da derinlik kazanacağının altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti Bahçelievler İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği toplantıda sanayici ve iş adamlarıyla bir araya gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomiyi canlandırma amacıyla aldıkları tedbirlerin tıkır tıkıe işlediğini belirterek, "2016 son çeyreğinde, özellikle özel tüketim kaynaklı ekonomide bir canlanma var. Yatırım tarafı ivme kazanıyor. Özel sektör yatırımlarında bir artış var ve 16 Nisan'dan sonra da aldığımız tedbirler çok daha fazla derinlik kazanacak, etkisini gösterecek" açıklamasında bulundu.

"Türkiye global krizin içinden sıyrıldı"

2009 yılındaki küresel krizin dünyayı kasıp kavurduğunu ifade eden Bakan Ağbal, "Bütün ülkelerde büyüme oranları negatife indi, işsizlik arttı, devletler ciddi anlamda borçlandı. Bütün herkesin sıkıntı çektiği bir dönem oldu. Ama Türkiye 2009 yılında bütün bu global krizin içerisinden sıyrılıp arka arkaya üç yıl boyunca başarı hikayesi yazan bir ülke haline geldi" diye konuştu.

"Bu dönemde Türkiye büyüdü, işsizlik ve enflasyon azaldı. Borçlanma faizleri tarihi dip noktalara geldi" diyerek açıklamalarına devam eden Bakan Ağbal, "Yine bu dönemde Türkiye'ye olağanüstü ölçüde yabancı yatırım geldi. Türk siyasi ve ekonomi tarihi bu 4 yılda müthiş bir başarı hikayesi yazdı. Sonra bir şeyler karıştı. Türkiye'nin sağladığı bu performansı istemeyen iç ve dış güçler bir araya geldi. Son 3 yılda Türkiye'nin ortalama büyüme oranı yüzde 8,22'den yüzde 4,73'e indi" dedi.

"Oyun büyük, plan büyük"

"15 Temmuz darbe girişimine rağmen Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 2,9 oldu. Yüzde 8,2'lik büyüme ile mukayese ettiğimiz zaman 2016 yılı büyüme oranı son derece düşük ve yetersiz" ifadelerini kullanan Bakan Ağbal, "Bir takım iç ve dış güçler esas müdahaleyi Türkiye ile ilgili hesabı, ekonomi ile görmek üzere harekete geçtiler. Kredi derecelendirme kuruluşları ipe sapa gelmez raporlar yazmaya başladı" diyerek Türkiye'nin ekonomik performansının aşağı çekilmek istendiğini belirtti.

Bakan Ağbal ayrıca uluslararası derecelendirme kuruluşlarının alakasız raporlar yazdığını iddia ederek, Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin haksız, yanlış, mesnetsiz değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir