Bakır fiyatlarına Çin dopingi

Çin'in hurda metal ithalatını yasaklayabileceği yönündeki haberler nedeniyle bakır fiyatları son iki yılın en üst seviyesine çıktı. Pekin'in bu adımı atması durumunda rafine metallere olan talebin artacağı ifade ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

Çin'in önümüzdeki yılın sonuna kadar hurda metal ithalatını yasaklamaya gidebileceği haberlerinin ardından bakır fiyatları son iki yılın en üst seviyesine çıktı. Küresel bakır piyasası uzmanları Pekin'in yeni hamlesini dünyanın en büyük ithalatçısında rafine metallere olan talebi artıracak bir hareket olarak görüyor.

Çarşamba günü Londra Metal Borsası'nda üç aylık vadeli bakır fiyatları ton başına 6 bin 400 dolara çıkarak Mayıs 2015'ten bu yana görülemeyen bir zirve yaptı.

Sanayi madenindeki yükselişe ABD borsalarında işlem gören madencilik hisseleri Amerikalı dev Freeport-Mc- MoRan'ın liderliğinde yüzde 2 artışla yükselerek karşılık verdi. Madencilik hisselerindeki ralliye Newmont Mining, southern Copper Corp. ve BHP Biliton Limited de eşlik etti.

Hafta başından bu yana art arda dört gün yükselen bakırın ton fiyatı 6.329.00 dolar civarında dengelenmeye çalışıyor. Uzmanlar bakır fiyatlarında yükselişte doların diğer para birimleri karşısında zayıflamasının da etkili olduğunu belirtiyor.