Baklava satışları yüzde 30 azaldı
BAKDAT Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, yaklaşan ramazanın sektöre nefes aldıracağını ifade etti
İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKDAT) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, 2008'de baklava satışlarının iyi gitmesine rağmen küresel kriz nedeniyle 2009'da satışların yüzde 30 düştüğünü bildirdi.
Yıldırım, yaklaşan ramazan dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, "11 ayın sultanı ramazan, ramazanın sultanı baklava" diyerek, bu dönemde baklava ve tatlı tüketiminin had safhada arttığını vurguladı.
Baklavayı "milli tatlımız, hem de A milli tatlımız" olarak nitelendiren Yıldırım, yurt içinde ve yurt dışında pazarın genişlemesiyle ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti. Yıldırım, "Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan, baklavanın kendi tatlıları olduğunu iddia ettiler. Suriye ve Lübnan da iddia ediyor, ama ortak bir kanaat var ki Türkiye'deki baklavanın lezzetinin dünyada hiçbir yerde olmadığı" şeklinde konuştu.
İncelikleri ve zahmetinden dolayı baklavanın bir el sanatı olduğunu ifade eden Yıldırım, baklavanın ununun sert buğday unu, yağının Harran ve Ceylanpınar'da otlanan hayvanlardan elde edilen tereyağı ve fıstığının da Gaziantep'ten olması durumunda kaliteli olabileceğini, Şanlıurfa'da üretilen tereyağının lezzetinin Türkiye'nin başka yöresinde bulunmadığını söyledi.
Tüketicilere, köşe başlarında, araba arkalarında satılan ve kalitesi ile temizliğinden emin olmadıkları baklavayı satın almamaları uyarısında bulunan Yıldırım, "1 kilo baklava alacağınıza yarım kilo kalitelisini alın. Kaliteli baklava nasıl anlaşılır? Kaliteli baklava 5 duyuya hitap etmeli. Altın sarısı renginde olmalı, çatalı batırdığınızda hırşş sesi çıkarmalı, tereyağı ve fıstık kokusunu almalı, ağızda iyi tat bırakmalı ve mideyi rahatsız etmemeli. Tüketici baklavayı test etmeli, kötüyse almamalı. Bu, sektörde kaliteyi de yükseltecektir" şeklinde konuştu.
"Türkiye'de günde 500, İstanbul'da 160 ton üretiliyor"
Mehmet Yıldırım, küresel krizin birçok sektörü olduğu gibi baklava ve tatlı sektörünü de olumsuz etkilediğini, 2008'de baklava satışları iyi gitmesine rağmen küresel kriz nedeniyle baklava satışlarının 2009'da düştüğünü bildirdi.
Ramazan aylarında baklava tüketiminin 5-6 kat arttığına dikkati çeken Yıldırım, yaklaşan ramazanın sektöre nefes aldıracağını ifade etti.
Birinci kalitede bir kilo fıstıklı baklavanın kilosunun ortalama 28 lira olduğunun altını çizen Yıldırım, sorular üzerine de Türkiye'de günde ortalama 500 ton baklava üretildiğini, sadece İstanbul'daki üretim miktarının 165 ton olduğunu, ancak krizde İstanbul'daki üretimin 135-130 tona kadar düştüğünü, kişi başına tüketimde ise Gaziantep'in ilk sırada bulunduğunu kaydetti.
Son bir haftadır piyasalardaki canlanmaya paralel olarak tüketimde bir artış görüldüğüne işaret eden Yıldırım, "Bu da ekonomik krizin yavaş yavaş etkisini azalttığının göstergesi. Böyle devam ederse günlük 165 tona tekrar ulaşılabilir, hatta geçilebilir. Bu ramazan ayında ise geçmiş ramazanları yakalayamayabiliriz" dedi.
"İhracatta ilk sırayı Yunanistan alıyor"
Baklavada 2002'de 292 bin 471 dolar olan ihracatın 2007'de 2,5 milyon dolara çıktığını, küresel kriz nedeniyle 2009'un ilk 6 ayında ise ancak 734 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilebildiğine dikkati çeken Yıldırım, ihracatta ilk sırayı Yunanistan'ın aldığını bildirdi.
Yıldırım, baklavanın tanıtımıyla ilgili son dönemlerde ciddi çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, "Yunanistan, ABD ve İngiltere'de Yunan tatlısı olarak tanıtıyorsa bu onun tanıtım gücünden kaynaklanıyor. Yunanistan, daha önce Danimarka ile peynir savaşına girmiş ve Danimarka'dan peyniri almış. Biz tanıtımda biraz geç kalmışız. Ancak inanıyorum ki iyi çalışmalar olursa baklavayı dünyada bir marka haline getirebilir, Türk tatlısı olarak tanıtabiliriz" diye konuştu.
Kasım ayında Almanya'da bir fuar düzenleneceğini ve bu fuara binlerce kutu baklava götürerek dağıtacaklarını anlatan Yıldırım, "İngilizce ve Türkçe hazırlayacağımız broşürlerde baklavanın Türk tatlısı olduğunu anlatacağız" dedi.
Gaziantep Sanayi Odası'nın baklavanın ulusal tescilini yaptırdığını hatırlatan Yıldırım, kendilerinin Türk Patent Enstitüsü'ne giderek uluslararası tescil için görüşmeler yaptıklarını, ancak Türkiye'nin AB'nin fikri mülkiyet haklarıyla ilgili tüzüğünü imzalamaması nedeniyle tescili yaptıramadıklarını kaydetti. Yıldırım, "Çok yakında Türkiye AB tüzüğünü imzalayacak. Bu arada da Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, uluslararası tescil için başvuru yaptı" şeklinde konuştu.
İTO 1 No'lu Öğütülmüş Tahıl Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Murad Bozanoğlu da, baklavayı ciddi anlamda sahiplenmek isteyen ülkeler bulunduğunu ifade ederek, "Biz buna izin vermeyeceğiz. Kasım'da Almanya'daki fuarda baklava nasıl yapılır göstereceğiz" dedi.