Bakü-Tiflis-Kars yeni demiryol hattı için işbirliği

Anlaşmanın hedeflerine ulaşmak için ortak komisyon kurulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA – Türkiye ile Gürcistan arasında "Bakü-Tiflis-Kars" yeni demiryolu hattının "Kars-Akhalkalaki" kısmı üzerinde Gürcistan'da yapılması planlanan demiryolu tüneli inşaatının kolaylaştırılması için 3 Eylül'de imzalanan anlaşma onaylanmasını ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre anlaşmanın hedeflerine ulaşmak için ortak komisyon kurulacak. 
 
Bazı Milletlerarası Anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bunlar arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti Arasında "Bakü-Tiflis-Kars" Yeni Demiryolu Hattının "Kars-Akhalkalaki" Kısmı Üzerinde Gürcistan'da Yapılması Planlanan Demiryolu Tüneli İnşaatının Kolaylaştırılmasına İlişkin Anlaşma'nın Onaylanması Hakkında Karar da yer aldı. 
 
3 Eylül 2012'de İstanbul'da imzalanan Anlaşma'nın onaylanması, Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 26 Kasım 2012 tarihinde kararlaştırıldı. Buna göre Türkiye ile Gürcistan Hükümeti, Bakü-Tiflis-Kars" yeni demiryolu hattının "Kars-Akhalkalaki" kısmı üzerinde Gürcistan'da yapılması planlanan demiryolu tünelinin inşaatı süresince, bu inşaat işi ile ilgili kişilerin, taşıma araçlarının ve eşyanın (proje tasarımı gereği tunnel inşaatında kullanılacak anaç ve makine türleri), taşıma araçlarının ve eşyanın, Türkiye–Gürcistan hududundan geçişlerin koloylaştırılması hususunda anlaşmaya varıldı. 
 
Eşya, Gürcistan Gümrük Bölgesi'ne girişinde veya Gürcistan Gümrük Bölgesi'nden çıkışında vergiden muaf olacak. Tünelin inşaat işlerini yürütecek şirket, Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamları tarafından belirlenecek; Gürcistan yetkili makamları bu husustan haberdar edilecek. 
 
Anlaşmanın hedeflerine ulaşmak amacıyla, yetkilimi makamlar, Anlaşmanın uygulanmasından sorumlu olacak. Tayin ettikleri görevlilerden oluşan bir "Ortak Komisyon" kurmak amacıyla gerekli tüm önlemleri almayı taahhüt edecek. 
 
Ortak komisyon, gerekli görüldüğü zaman, taraflardan birinin talebi üzerine toplanacak. Ortak Komisyon, kararlarını oybirliğiyle alacak ve oybirliğiyle kararlaştırılamayan konuları derhal yetkili makamlara bildirecek.