Balık avı başlıyor; yeni sezona umutla bakılıyor

Karadenizli balıkçılar, yarın "vira bismillah" diyerek denize açılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAMSUN/TRABZON - Karadeniz'de 1 Eylül Pazartesi günü başlayacak av sezonunu iple çeken balıkçılar, hazırlıklarını tamamlayarak denize açılmayı bekliyor. Teknelerinin bakımını yapan Karadenizli balıkçılar, ağlarını tamir ederek, bereketli bir sezon umuduyla "vira bismillah" demek için beklemeye başladı.

Yasağın sona ermesi nedeniyle gırgır, kıyı uzatma ve sürtme ağları ile avlanan palamut ve lüfer gibi tercih edilen balıkların yanı sıra istavrit ve mezgit gibi balık çeşitlerinin de yeniden balıkçı tezgahlarında bol miktarda yer alması bekleniyor.

Mayıs ayında başlayan avlanma yasağının sona ermesiyle, bu yıl bereketli bir sezon beklediklerini ifade eden Samsunlu balıkçılar, teknelerde hazırlıkların tamamlandığını, yarın akşam saatlerinden itibaren denize açılacaklarını söylediler.

Sinop-Kastamonu Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak özellikle palamut sezonundan umutlu olduğunu söyledi.

Öncü palamutların durumuna bakarak bu yıl bereketli bir sezon geçireceklerini tahmin ettiklerini anlatan Bayrak, girdi maliyetlerindeki artışları ancak iyi bir sezon geçirmeleri halinde karşılayabileceklerini ifade etti.  

Yen av sezonuyla tüketime sunulan bazı balık türlerinde de önemli artış sağlanacak.

Bunlar arasında yer alan palamut, lüfer, tekir ve kılıç balığı Eylül-Ekim ayında hem lezzetli olmaları hem de fiyatları uygun olması nedeniyle tercih edilebilecek balıkların başında geliyor.

Ekim ayından itibaren ise uskumru ve hamsi avı yoğunluk kazanacak. Bu dönemde levrek, sinarit, mercan, sardalye, eşkina ve izmarit yine lezzet yönünden tercih edilebilecek balıklar arasında yer alacak.

Balıkçılar heyecanla bekliyor

Trabzon'da 50 yıldır balıkçılık yapan Burhan Savaşer, av sezonu için bütün hazırlıklarını tamamladığını, denize açılmak için gün saydığını söyledi.

Savaşer, bu sezonun iyi geçeceğini tahmin ettiklerini, ekmeklerini kazanmak için heyecanla denize açılmayı beklediklerini belirtti.

Balıkçı Mustafa Çakır ise balıkçılıktaki yeni uygulamaların güzel olduğunu, ancak küçük balıkçı için farklı tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Çakır, küçük balıkçılar olarak av sezonuna büyük balıkçılardan önce başlamak istediklerini dile getirerek, "büyük tekneler denize açıldıktan sonra bize pek bir şey kalmıyor. Onlar denizden adeta kepçeyle, bizler ise kaşıkla balık avlıyoruz. Bunun için biz yetkililerden küçük balıkçıların diğerlerinden önce avlanmaya başlaması için çalışma yapmalarını istiyoruz" diye konuştu.