”Banka kartının alışverişte kullanım oranı yüzde 2”

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Ülman, banka kartının alışverişte kullanım oranına ilişkin konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, banka kartının alışverişte kullanım oranının şu anda yüzde 2 olduğunu, bu oranı bazı bankalarda yüzde 25'e çıkarabildiklerini, önümüzdeki 5 senede sektörde de bu oranın yakalanabileceğini kaydetti.

Visa Europe için Era Research & Consultancy tarafından gerçekleştirilen, Türkiye'de "banka kartı bilinirliği ve algısı"na yönelik araştırma sonuçlarına göre, katılanların yüzde 54,7'si kredi kartıyla banka kartını karıştırma eğilimi gösterirken, banka kartını sadece alışveriş için kullananların oranı yüzde 44,9 olarak gerçekleşti.

Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Ülman, şu anda Türkiye'de 31 milyon adedi visa-elektron olmak üzere toplam 56,7 milyon adet banka kartı bulunduğunu belirtti. Hem ATM'lerde para çekmek hem de alışveriş için kullanılabilen bu kartların YTL bazında toplam cirosunun sadece yüzde 2'sinin alışverişlerde kullanıldığını, işlem adedi bazında ise bu oranın yüzde 14 olduğunu söyleyen Ülman, "Haziran 2007-Haziran 2008 döneminde Visa kredi ve banka kartının alışverişte kullanım rakamı 78,4 milyar YTL iken, banka kartlarının buradaki payı 1,7 milyar YTL. Bu sadece alışveriş noktası. Ayrıca Visa banka kartları ile 77 milyar YTL'lik nakit çekiliyor" dedi.

Araştırma sonuçlarına göre banka kartı adlandırmasının tüketicilerin algılarında, kartın kullanım alanlarını yerli yerine oturtması açısından yetersiz kaldığını ifade eden Ülman, banka kartı ibaresinin, ürünü bankadan bağımsız düşünememeye ve alışverişlerde kullanılacak bir alternatif olarak görememeye yönlendirdiğini belirtti.

"Harcamalarının yüzde 11,5'i Visa kartlarıyla gerçekleşiyor"

Ülman, "Banka kartı dendiğinde bunun bir kredi kartı değil, banka hesabına bağlı bir ödeme kartı olduğu fikrinin ve bu kartın hangi kullanım alanlarına sahip olduğu bilgisinin, 'banka kartıyla sadece nakit çekmeniz gerekmez, bunu alışverişlerde de kullanabilirsiniz' algısının yerleşmesi bizim açımızdan stratejik önem taşımaktadır" diyerek, ATM'lerden çekilen paraların, alışverişte kullanıma yönlendirilmesinin, ekonomi açısından kayıt dışıyla mücadelede önemli rol oynayacağına işaret etti. Banka kartı ile kredi kartının karşılaştırılmaması ve iki ürünün birbirine alternatif olarak görülmemesi gerektiğini de söyleyen Ülman, asıl olarak ATM'lerden çekilen nakit miktarı, banka kartıyla yapılan alışverişlere yönlendirmeyi amaçladıklarını aktardı. Banka kartı kullanımının artırılması için sektörün genel olarak yoğun çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Ülman, "Bu kolay bir dönüşüm değil. Bunu, yüzde 0,5'lerden, yüzde 2'ye elbirliğiyle çıkardık. Öyle baktığınızda 2-3 sene içinde 4 katına da çıkardık" dedi.

Visa olarak hedeflerine de değinen Ülman, "Türkiye'de toplam tüketici harcamalarının yüzde 11,5'i Visa kartlarıyla gerçekleşiyor. Biz bunu 5 senede bir hep 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 sene için hedefimiz bunu yüzde 23'e çıkarmak" diye konuştu.

"Tarafların ödeme sistemlerine ilgisinin devam etmesini istiyoruz"

Sektör olarak asıl iddialarının, banka kartı kullanımında devam etmekte olan belirli bir artışı tetiklemek ve ivme kazandırmak olduğunu söyleyen Ülman, "Yüzde 2'yi belli bankalarda yüzde 25'lere çıkartabildik. Demek ki önümüzdeki 5 seneye baktığımızda sektörde de bunu yüzde 25'lere çıkarabiliriz" diye konuştu.

Ülman, kredi kartı aidatlarına ilişkin bir soru üzerine, bankalardan farklı olarak, bu düzenlemelerin birinci derecede muhatabı olmadıklarını belirterek, "Tüm tarafların ödeme sistemlerine ilgisinin devam etmesini istiyoruz. Türkiye bankacılık sistemi bugün son derece yaratıcı, üzerinde farklı uygulamalar, sadakat programları taşıyan ürünler sundu tüketiciye. Eğer, bankacılık sektörünün bu konuya ilgisi azalırsa, kendimizi çok sağlıklı bir noktada bulmayız" görüşünü aktardı.

"79'luk bir kesim, maaşını tek seferde çekti"

Visa Europe Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak da, "Banka Kartı Kullanım Alışkanlıkları ve Tutum Araştırması"nın sonuçları hakkında yaptığı sunumda, araştırmanın, 5 ilde, 18 yaş üzerinde ve banka kartı bulunan 546 kişiyle gerçekleştirildiğini aktardı. Kurak'ın verdiği bilgiye göre, "Banka kartı denildiğinde ilk akla gelenler" sorusuna verilen yanıtlarda, görüşülen kişilerin yüzde 22,5'i sadece kredi kartına yönelik özellikleri sayarak, iki kartı kesinlikle birbirine karıştırırken, yüzde 32,2'si de iki kartın ortak özelliklerini sıralayarak, karıştırma eğilimi gösterdi. İki kartı birbirine karıştırma eğilimi, kredi kartına sahip olanlar ve ileri yaştakilerde daha yoğun olarak gözlendi. Bilinen banka kartı markaları sorgulandığında, yüzde 32'lik bir kesim kredi kartı markası belirtirken, yüzde 58'lik bir grup banka ismini, sadece yüzde 4'lük kesim ise bir banka kartı ismini dile getirdi. Banka kartlarının kullanım alanlarına bakıldığında ise, katılımcıların yüzde 44,9'u kartlarını sadece para çekmek için kullandığını belirtti. Katılımcıların yüzde 15,4'ü banka kartlarını sadece alışverişte, yüzde 34,2'si hem para çekmek için hem de alışverişte kullandığını ifade etti. Kurak, "Sektör verilerine göre işlem bazında banka kartının kullanım oranı yüzde 14 iken, yanıtların yüzde 49'unun alışverişle ilgili olması, banka kartının kredi kartıyla karıştırıldığının bir diğer göstergesidir" görüşünü aktardı.

Araştırmaya göre, banka kartının işlevleri açıklandığında, katılımcılardan sadece yüzde 21'i bu ismin, bu kartlar için en iyi alternatif olduğunu belirtirken, yüzde 79'luk bir kesim farklı isim alternatiflerini dile getirdi. 15-23 yaş arasındaki çocuklara verilen harçlıkların bankaya yatırılma oranına bakıldığında ise, harçlıkları bankaya yatıranların oranı yüzde 18,8 olurken, nakit olarak elden verenlerin oranı yüzde 81,2 olarak gerçekleşti. Araştırmaya katılan emekliler arasında yüzde 79'luk bir kesim, maaşını tek seferde çektiğini belirtirken, bu kişilerin yüzde 54,2'si aylık ödemelerini yapabilmek, yüzde 44,6'sı ise bir daha bankaya gitmemek için böyle bir yolu tercih ettiğini kaydetti.