Barış Kartalı'nın tazminatı belli oldu

Boeing firmasının Türkiye'nin Barış Kartalı isimli AWACS (radarlı) uçağı için ödeyeceği tazminat miktarı netleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 2007 yılında teslim edilmesi planlanan ancak 7 yıllık bir gecikme sonrası teslim edilen Barış Kartalı için Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Boeing yetkilileri, 183 milyon dolar cezanın yanında 3 yıllık ücretsiz bakım desteği ile çok sayıda yedek parçanın Türkiye’ye verilmesi konusunda anlaştı.

Uçan radar

Teslim edilmesi yaklaşık 7 yıllık bir süre geciken AWACS uçakları için Türkiye, ABD’li Boeing firmasından, 600 milyon dolara yakın tazminat talep etmişti. Hürriyet'in haberine göre; Boeing 737 üzerinde geliştirilen Barış Kartalı uçağı tepesinde özel bir radar taşıyor. Radar, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmali yapılırsa 24 saat görevde kalabiliyor. Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek uçaklarla birlikte Türkiye’nin hava sahası sıkı kontrol altında tutulacak. Uçak, radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edilebilecek. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılacak.

Yolcu uçağından, askeri uçağa

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, uçaklar için ihaleyi 2000 yılında açtı. Barış Kartalı programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 2003 yılında yürürlüğe girdi. Boeing 737 yolcu uçağının askeri uçağa dönüştürülme işlemleri ABD-Seattle’da yapıldı. Ankara’daki TAI tesislerinden görev yapacağı Konya’da 131’nci Filo’ya gönderilen ilk uçağı bu yıl ikinci ve üçüncü uçaklar izleyecek. Dördüncü E737, 2015 başında teslim edilecek.