Başbakan Erdoğan Kosova'ya neden gidiyor

Bir günlük Kosova ziyaretinde bulunacak olan Erdoğan, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile Priştine Havalimanı’nın yeni terminalini hizmete açacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kosova Cumhuriyeti’nin tek havalimanı olan ve Nisan 2011 tarihinde devralınarak Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu tarafından işletilmeye başlanan Priştine Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı, İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havalimanı’nın benzeri olacak.

Ülkenin ilk özelleştirme ihalesini kazanan Limak, 20 yıl boyunca Kosova Havalimanı’nı işletme hakkını aldı. Şirket, bir buçuk milyon olan yolcu sayısını 4 milyona çıkaracak.

Kosova Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığında dün imzalanan protokole göre Limak ve Fransız ortağı Aeroport de Lyon,  2 yıl içinde Priştina Havalimanına 140 milyon avro yatırım yapacak. Yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmesini üstlenen şirket, 20 yıl boyunca da elde ettiği brüt gelirin yüzde 39’unu kira olarak Kosova’ya verecek. Bu sayede Limak ve ortağının ülke ekonomisine 20 yıl boyunca doğrudan ve dolaylı olarak 450 milyon avro katkı yapacağı tahmin ediliyor.

Stratejik limanda yolcu sayısı 4 milyona çıkacak!

Priştina Uluslar arası Havalimanı’na Türk Havayolları, Swiss Air, Austrian Airlines, Air Berlin, German Wings gibi bir çok havayolu şirketi düzenli uçuş gerçekleştiriyor. Almanya, İsviçre, Avusturya, Türkiye, İngiltere, Macaristan, İtalya gibi bir çok ülkeye havayolu ulaşımında bağlantı sağlayan Liman, Orta Avrupa’da stratejik bir öneme sahip bulunuyor.

İmza töreninde konuşan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, “ Kosova bizim Avrupa’ya açılan stratejik kapımız olacak. 1.5 milyon olan yolcu sayısını 4 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Şirket yöneticileri, yeni bir ülke olması dolayısıyla Kosova’nın yatırım potansiyelleri ile yurtdışında yaşayan milyonlarca Kosovalı’ya dikkat çektiler. Bunlar göz önüne alındığında 4 milyon yolcuya ulaşmanın zor olmayacağını vurguladılar. Grubun 20 yıllık işletme hakkına sahip olduğu İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında 2018 yılı için öngördükleri yolcu sayısına bu yıl sonunda ulaşacaklarını anımsattılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir