Başbakan istihdam ve üretim paketini açıkladı

Başbakan Davutoğlu 11 ayaklı istihdam sanayi yatırım ve üretim destek paketini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Büyüme, üretim ve ihracatın daralması üzerine harekete geçen ekonomi yönetimi tarafından hazırlanan “istihdam, sanayi yatırımı ve üretimi destekleme paketi” Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı.

Avrupa'daki ekonomik krizin ortaya koyduğu bir gerçek olduğunu belirten Davutoğlu, istihdamı güçlü ve sanayi yatırımları yüksek ekonomilerin krizlere daha dayanıklı olduğunu söyledi. Yeni ekonomik paketin maliyetinin 7,5 milyar lira olduğunu ifade eden Davutoğlu, 11 ayaklı teşvik paketiyle önemli adımlar atacaklarını ifade etti.

İŞKUR'dan destek

Başbakan yeni teşvikler kapsamında, özel sektör işyerlerinde 6 ay işbaşı eğitim programında çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödeneceğini söyledi. Davutoğlu, "İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülecek. Kursiyerler aynı iş kolunda işe alınırsa imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek. 2015 Temmuz ayına kadar işbaşı eğitimine başlanmış olması halinde ilave 6 ay daha desteklerden faydalanılacak" dedi.

Başbakan yeni teşvik ve istihdam paketinin detaylarını şöyle açıkladı:

120 bin yeni istihdam sağlanacak

-Toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanacak.Bugün kararnameyi imzalayacağım.

Yatırımcıya vergi indirimi

- Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacaktır. 

-Yatırım döneminde işletme aşamasına geçmeden verilen desteği yüzde 60'a çıkarıyoruz.

-İki yıllık dönemdeki harcamalar için yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde uygulanan oran %0-80 arasındayken yüzde 50-80 aralığında olacak.

Yüksek teknolojili yatırımlara daha fazla destek verilecek. İleri teknoloji sınıfında yer alan yatırımlar öncelikli yatırımlar kapsamına alınacak ve 5'inci bölge desteklerinden yararlandırılacak.

Sigorta primi işveren hissesi desteği

Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi verilecek. 2014 yılı sonunda uygulaması sona eren vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve süreler, 31 Aralık 2015'e kadar başlanılacak yatırımlar için uygulanmaya devam edilecek.

2015-2016 harcamaları için yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde uygulanacak oranları, mevcut durumda yatırım döneminde vergi indirimi birinci bölgede yoktu, şimdi yüzde 50 artırıyoruz. İkinci bölgede yüzde 10'dan yüzde 55'e çekiyoruz.Üçüncü bölgede yüzde 20'den yüzde 60'e, dördüncü bölgeden yüzde 30'dan yüzde 65'e, beşinci bölgede yüzde 50'den yüzde 70'e, altıncı bölgede yüzde 80 olarak muhafaza ediyoruz.

Sigorta primi işveren hissesi desteği hem süre hem de oran itibarıyla artırılıyor. Şu anki sigorta primi işveren hissesi desteği 1. bölgede süre itibarıyla yokken 2 yıla, 2. bölgede 3 yıla, 3. bölgede 3 yıldan 5 yıla, 4. bölgede 5 yıldan 6 yıla, 5. bölgede 6 yıldan 7 yıla, 6. bölgede 7 yıldan 10 yıla çıkarılacak.

Sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak

Vadeli ithalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranı sıfıra indirilecek. Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranı yüzde 6'dan yüzde 0'a indirilmekte, böylece sanayicinin girdi maliyeti azaltılmaktadır.

Kadın girişimcilerin finansmana erişimi

-Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yeni bir düzenleme başlatılmıştır. Düzenleme ile kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanmaktadır.

Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak

Aldığımız önemli bir karar da Türkiye Kalkınma Bankası'nın çok ciddi bir yeniden yapılanma süreci içine girmesidir. Türkiye Kalkınma Bankası bütün bu kalkınma, istihdam projelerini düzenlemek ve onlara yeterli desteği verebilmek için çok ciddi bir şekilde yeniden yapılandırılacak ve dünyadaki örnekleriyle rekabet edebilecek düzeye getirilecek.

Kobilere destek

Kobiler için maksimum 8 yıl olan vade imalatçı kobiler için 10 yıla çıkarılmıştır. KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak.

Ar-Ge ve tasarıma destek

-Ar-Ge ve tasarıma daha fazla destek verilecek. Tasarım merkezleri de Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek.

Başbakan'dan büyüme yorumu

Başbakan sunum sonrasında soru-cevap kısmında 2014 büyüme rakamlarıyla ilgili gelen soruyu yanıtladı.  Davutoğlu, "Açıklanan büyüme rakamı beklentilerin biraz altında ama kur paritesindeki değişimler ve dünya piyasalarındaki daralma ile ilgili" dedi. 

Yüzde 4 hedef korunacak

Başbakan önümüzdeki dönem için yüzde 4 büyüme hedefinin korunacağını ifade etti ve şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde daralmayı aşabilmek için bütün ülkeler çalışacak, bu çerçevede Türkiye’nin pazarlarında gelişme bekliyoruz. Geçen seneki büyüme tarımdaki daralmadan etkilendi.  bu sene tarımda artış bekliyoruz, baz etkisi de göz önüne alında yüzde 4'lük büyüme hedefine ulaşabileceğimizi görüyoruz” dedi. 

Makamlar değişse de bu ekibin birlikteliği sürer

Başbakan, ekonomi yönetimine yönelik de konuştu.  Davutoğlu, "Ekonomi yönetiminde bir süreklilik problemi olmayacak. Makamlar değişse de bu ekibin birlikteliği devam edecek" dedi.