Başbakan'ın çağrısına sanayiciden tam destek

Başbakan Yıldırım'ın, Güneydoğu'ya yatırım çağrısı, bölgedeki sanayicilerden destek buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım'ın, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleriyle gerçekleştirilen toplantıdaki "Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkari'ye yatırım yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız." şeklindeki sözleri, bölgedeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini umutlandırdı. 

Bölgeye yatırım yapılmasını sağlayacak her türlü çalışmanın yanında yer alacaklarını dile getiren Van'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Başbakan Yıldırım'ın bu yöndeki çağrısını olumlu ve değerli bulduklarını vurguladılar. 

'Gür sesle yineliyoruz'

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı öncesinde kenti ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım'ın ekonominin canlandırılması konusunda bölgesel desteklerin artırılacağını, yeni teşvik politikalarının hayata geçirileceğini söylediğini anımsattı. 

Bayramdan sonra açıklanmasını bekledikleri paketin FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle geciktiğini anlatan Takva, şöyle konuştu:

"Darbe girişiminin ardından yeni bir dönem başladı. Başbakan'ın bölgeyle ilgili vurgusu bizim açımızdan çok önemli. Destek paketinin bir devamlılığı sağlayacağını ifade ediyorum. Türkiye özel sektöre desteklerini devam ettirirse, sürdürülebilir kalkınma modeliyle kendini ifade edebilir. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkları da bu yöntemle giderilebilir. Sayın Başbakan'ın, Van'ın da aralarında bulunduğu illere yatırım yapılmasını teşvik ettiği konuşmasını memnuniyetle takip ettik ve destekliyoruz. Bizler bölgedeki yatırımcılar olarak dışarıdan gelecek yatırımcılara örnek oluşturuyoruz. Yıllardır bölgenin var olan potansiyellerinin değerlendirilmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Bu nedenle Başbakan Yıldırım'ın çağrısını destekliyor ve bunu gür bir sesle yinelemek istiyoruz."

'Süreç dolaptan çıkmalı'

Takva, çağrının karşılık bulması için birtakım açılımların da yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Çözüm Süreci'nin dolaptan çıkarılmasını istiyoruz. Yatırım altyapısını geliştirecek çalışmaların yapılması gerekiyor. Anahtar teslimi fabrikaların yapılması gündemde. Bunlarla birlikte terör eylemlerinin ortadan kaldırılmasıyla bölgenin hak ettiği yatırımları alacağına inanıyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki bu çağrı pratikte de karşılık bulur ve bölgemiz yatırımların merkezi haline gelir. Biz bu çağrıya her türlü desteği vermeye ve iş birliği yapmaya hazırız." ifadesini kullandı.

 

'Çağrıyı önemsiyor ve destekliyoruz'

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal da çağrının pratiğe dönüşmesiyle bölgede önemli gelişmelerin yaşanacağını aktardı. 

Başbakan Yıldırım'ın kenti son ziyaretinde Van'ın cazibe merkezi haline getirileceğini söylediğini aktaran Baynal, şunları söyledi: 

"Bölgemize olumlu katkı sağlayacak çağrıyı ayakta alkışlıyoruz. Cazibe merkezleri kapsamına alınan bölgeye yatırımların artacağına inanıyoruz. Son açıklamalarla bölgeye dair umutlarımız da artıyor. Son dönemlerde terörle anılan bölgemizde yatırım ve istihdam konularını konuşmaya başladık. Bu bizi sevindiriyor. Bunun devamının sağlanması ve kısa sürede bazı yatırımcıların bölgeye gelerek yatırım yapması gerekiyor. Buralar bakir bölgeler ve her türlü yatırımın yapılacağı yerler. Bu nedenle çağrıyı çok önemsiyor ve destekliyoruz. Yatırımların önünü açacağına inanıyoruz. Cazibe merkezi zaten insanların kendiliğinden gelerek yatırım yapacağı yerlerdir. Yatırımların önündeki engel ve bürokrasinin kaldırıldığı alanlardır. Bu sağlanırsa zaten yatırımcılar bölgeye yatırım yapmak için sıraya girecektir."

'Mevcut yatırımcılar da korunmalı'

Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt da bölgeye katkı sağlayacak tüm çalışmaların yanında yer alarak desteklediklerini kaydetti. 

"Çağrıyı olumlu buluyor, bunun yanında mevcut yatırımcıları da koruyan yeni uygulamaların hayata geçirilmesini bekliyoruz" diyen Bozkurt, şöyle devam etti:

"Bölgedeki yatırımcıların fikrini de alarak yeni projelerin başlatılması gerekiyor. Bugüne kadar uygulanan bazı teşvik programları beklentileri karşılamadı. Bu nedenle bazı yatırımcılarımız Batı'ya gitmek zorunda kaldı. Bu nedenle bölgeye yatırım çağrılarını olumlu buluyoruz. Bununla birlikte bölgede faaliyetlerine devam eden mevcut yatırımcıların korunduğu desteklemeler de hayata geçirilmelidir. Böylece yatırımcıların bölgede kalması sağlanacak ve yeni yatırımlarla kentin ekonomisinin daha da büyümesi sağlanacaktır."