”Başkanlıkla ilgili isim henüz belli değil”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçındağ, "Genel Kurulumuzda da yeni bir başkan seçilecek" dedi
İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Başkanlığıyla ilgili ismin henüz belli olmadığını belirterek, "Üyelerimiz arasında istişare yapılarak öne çıkan isimlerden birine teklif götürülecektir sanıyorum" dedi.
Yalçındağ, "Gümrük Kanunu Sonrası Düzenlemeler: Beyan Esası ve Piyasa Gözetim ve Denetim Uygulamaları" konulu panelin açılışından önce gazetecilerin "TÜSİAD Başkanlığı görevini bırakması ile ilgili" sorularını yanıtlayarak, "Genel Kurul'da daha fazla devam etmeyeceğimi söyleyeceğim. Genel Kurulumuzda da yeni bir başkan seçilecek" diye konuştu.
Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları kaydetti:
"3 sene. Başkanlık çok onurlu bir görev ama aynı zamanda büyük sorumluluklar da gerektiriyor. Hakikaten 9 senedir de böyle süregelmiş, benim de artık kendi işlerimin başına dönme zamanım geldi. Çok keyif alarak, çok zor dönemlerde Türkiye'nin... Hakikaten çok yoruldum. Ama büyük bir onurla da bu görevi yaptım. Bayrağı başka bir arkadaşıma devretme zamanı geldi."
"İsim Belli mi?" diye sorulması üzerine, Yalçındağ, "Belli değil ama, 590 üyemizin hepsi de bu görevi yapabilecek hem donanıma hem özgüvene hem cesarete sahiptir. Dolayısıyla hem yönetim kurulundaki arkadaşlarımız hem tüm üyelerimiz ... Biliyorsunuz, burada teamüller, gelenekler; öncelikle bir teklif götürülmesi gerekiyor. Birine herhalde bir teklif götürülecektir" dedi.
Bir gazetecinin "Başkan Yardımcısı mı?" sorusu üzerine "O mu bilmiyorum ama eğilim, üyelerimiz arasında bir istişare yapılarak öne çıkan isimlerden birine teklif götürülecektir sanıyorum" yanıtını verdi.
AB üyeliği süreci
Yalçındağ, Tekfen Tower Konferans Salonunda, TÜSİAD'ın düzenlediği "Gümrük Kanunu Sonrası Düzenlemeler; Beyan Esası ve Piyasa Gözetim ve Denetim Uygulamaları" konulu seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne 14 yıl önce, AB'ye girmeden imza atan tek ülke olduğunu hatırlattı.
Yalçındağ, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girmesiyle rekabet gücünün arttığını dile getirerek, bunun hem Avrupa Birliği hem de Türkiye için bir etkileşim meydana getirdiğini kaydetti. Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları söyledi:
"Bu süreci hızlandırmada hem Türkiye'deki siyasi iradeye hem Türk özel sektörüne hem de Avrupa Birliği siyasetçilerine büyük görev düşmektedir. Türkiye'de yatırımları bulunan Avrupa birliği sanayisi açısından bakıldığında da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin bir an önce gerçekleşmesinin getireceği yararlar aşikardır. Bu nedenle Avrupa iş dünyasının da Avrupa Birliği politika yapıcıları nezdinde etkin bir iletişim sağlayabileceğini düşünüyoruz.
Diğer taraftan bazı başlıkların müzakere süresince askıya alınmasının bizi ilerlemeden alıkoymamasını ve Türkiye'nin bu başlıklardan uyum sürecini kendi içinde devam ettirmesi 2014 yılında tam üyelik hedefi dikkate alındığında ülkemizin yararına olacaktır. Yarın 86. kuruluş dönemini büyük coşku ve gururla kutlayacağımız Cumhuriyetimizin değer ve hedefleriyle uyumlu izlenebilecek en anlamlı yolun Avrupa Birliği olduğunu düşünmekteyiz."
Yalçındağ, Avrupa Birliği'nin dünyada getirdiği normların, standartları ve denetim mekanizmalarıyla Türkiye için hala bir medeniyet projesi olduğunu belirtti.
Tüm dönemsel zorluklarına, Avrupa'da iç siyasi malzemesi haline getirilmiş bir Türkiye karşıtlığına ve askıya alınan müzakere başlıklarına karşın Türkiye'nin günün birinde AB üyesi olacağına inandıklarını dile getiren Yalçındağ, Bu süreçte de TÜSİAD'ın bünyesinde faaliyet gösteren 11 komisyon ve bu komisyonlara bağlı 34 çalışma grubuyla, sadece ekonomi değil sosyal ve siyasi konular da da çağdaşlaşma ve AB normlarına uyumun sağlanmasına yönelik gerekli adımların atılması için sorumluluk duygusuyla çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.
Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Gümrük işlemlerinin basitlendirilmesi ve hızlandırılması, ihracat girdi maliyetlerinin azaltılması, dolayısıyla rekabet koşullarının iyileştirilmesi amacıyla yapılan söz konusu mevzuat değişikliği, dış ticaretle bağlantısı olan tüm şirketleri yakından ilgilendirmektedir" diye konuştu.