'Başvurular yıl sonuna kadar uzatılabilir'

TESK Genel Başkanı Palandöken: Yeniden yapılandırmada uzatma yetkisi yok ama TBMM'de yapılacak tek bir maddelik kanun değişikliği ile yapılandırma kanununa başvurular yıl sonuna kadar uzatılabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, borç yapılandırmasının yıl sonuna kadar uzatılması gerektiğini belirterek, "Kanunda uzatma yetkisi yok ama TBMM'de yapılacak tek bir maddelik kanun değişikliği ile yapılandırma kanununa başvurular yıl sonuna kadar uzatılabilir." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, yeniden yapılandırma başvurularının bitmesine birkaç gün kalmasına rağmen sorunların çözülemediğine dikkati çekti. Palandöken, hala tebliğ edilmeyen cezaların olduğunu, dönemsel olarak kanun kapsamına girdiği halde tebliğ edilmediği için esnafın bazı borçlarını yapılandıramadığını kaydetti.

Kurumlardan kaynaklanan gecikmelerin cezasını esnafın çektiğini savunan Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir borcun yapılandırma kapsamına alınması için 30 Haziran 2016 itibarıyla tebliğ edilmiş olması zorunlu. HGS ve OGS ücretleri ve cezalarının bir kısmı hala tebliğ edilmedi. 2015 yılına ait olmasına rağmen tebliğ edilmeyen cezalar, vergi dairelerinde borç olarak görünmüyor. Esnaf borcunu ödeyemiyor, devlet alacağını alamıyor. Herkesin kaybettiği bu sorunun önüne geçmek için yapılandırma kanununda değişiklik yapılarak tebliğ edilmemiş olan cezaların da kapsama alınması sağlanmalı. Kanunda uzatma yetkisi yok ama TBMM'de yapılacak tek bir maddelik kanun değişikliği ile yapılandırma kanununa başvurular yıl sonuna kadar uzatılabilir."