Bayramda orta yaş klasikten Y kuşağı yeni tatlardan yana

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) Başkanı Hidayet Kadiroğlu, "Orta yaş ve üzeri bizim bayram klasiklerimiz olan lokum, akide şekeri ve pişmaniyeden vazgeçmiyorken; Y kuşağı tüm dünyada rağbet gören inovatif ürünleri tercih ediyor” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk şekerleme ve çikolata sektörü, geçtiğimiz yıl yüzde 6 büyüyerek, dünya şekerleme liginde 12. sıraya yerleşti. Dünyada talep edilen hemen tüm kategorilerin Türkiye’de üretildiğini söyleyen Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Sektörümüz kalite, kapasite ve çeşitlilikte dünya devleriyle yarışıyor. Dolayısıyla dünyanın tercih ettiği, binlerce çeşit şekerleme üretebiliyor. Böylelikle Y kuşağı, yabancı dizi ve filmlerde gördükleri ürünlerin yerlisini yiyebiliyor. Orta yaş ve üzeri bizim bayram klasiklerimiz olan lokum, akide şekeri ve pişmaniyeden vazgeçmiyorken; Y kuşağı tüm dünyada rağbet gören inovatif ürünleri tercih ediyor” dedi.

Geçmişte lokum, akide şekeri ve pişmaniye gibi sınırlı sayıda lezzetlerle bayram yapılabildiğini anlatan Hidayet Kadiroğlu, “Şimdi bu klasiklerin de yeni formları, çeşitleri yapıldı. Bu yenileşmeye rağmen orta yaş ve üzeri klasik lezzetlerimizden vazgeçmiyor. Öte yandan geleneksel şekerleme kültürümüzde olmayan ve dünyada yüksek tüketime sahip yeni kategorilerde de üretim başladı. Şu anda binlercesi raflarda yerini aldı, Y kuşağı diye adlandırılan yeni nesil, bu inovatif ürünleri tercih ediyor. Yeni nesil, yabancı dizi ve filmlerde gördükleri ürünlerin yerlisini yiyebiliyor.   Dolayısıyla tarihte hiç olmadığı kadar çeşitle bu bayram tam bir lezzet kutlamasına dönüşecek” diye konuştu.

'Tüketim katlansa da düşük'

Hidayet Kadiroğlu, kişi başına yıllık şekerleme (Çikolata-şeker)  tüketiminin dünyaya göre Türkiye’de çok düşük olduğunu kaydetti. Kişi başına tüketimin Türkiye’de yıllık ortalama 2 kg seviyesinde bulunduğunu hatırlatan Kadiroğlu, şöyle devam etti: “Bayramlarda tüketim katlanıyor, iki katına çıkıyor. Ancak dünya tüketimini dikkate aldığımız zaman yine düşük. Çünkü söz konusu tüketimin Avrupa ortalaması 10 kg düzeyinde. ABD’de ise bunun da üzerinde.”

'30 ülkede bine yakın ithalatçıya bayram lokumu'

ŞTG Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Türkiye şekerleme sektöründeki çeşitliliği, kaliteyi ve kapasiteyi dünyaya tanıtmak için Ramazan Bayramı’nı da değerlendirdiklerini kaydetti. ŞTG’nin kurumsal yayını Delightland dergisinin ramazan özel sayısını hazırladıklarını belirten Hidayet Kadiroğlu, “Söz konusu dergiyi Türk lokumuyla birlikte 30 hedef ülkedeki bine yakın potansiyel ithalatçıya gönderdik. Ticaret müşavirliklerimiz vasıtasıyla gerçekleşen gönderimden çok iyi geri dönüşler aldık” diye konuştu. Kadiroğlu, özel sayının Türkiye’deki ramazan ve bayram kültürünü anlatmak yanında üye üreticilerin iletişim bilgilerini kapsamasıyla pratik bir amaca da hizmet ettiğini vurguladı.

Hedef ilk 10 ‘a girmek

Türkiye çikolata ve şekerleme sektörü son yıllarda yaptığı yatırımlar ve 3 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla bölgesel güç olma yolunda sağlam adımlarla ilerlemesini sürdürüyor. Türkiye şu anda dünyanın önde gelen bir şekerleme tedarikçisi durumunda. Dünyanın hemen hemen tüm ülkelerine ihracat yapabiliyor. Sektör ihracatını 2014’te yüzde 6 artıran Türkiye, Dünya Şekerleme İhracat Ligi’nde 12. sıraya çıktı.

ŞTG Başkanı Hidayet Kadiroğlu, hedeflerinin ilk 10’a girmek olduğunu açıkladı. İşte Dünya Şekerleme İhracat Ligi ve ilk 12 ülke:

Dünya Şekerleme İhracat Ligi

1.Almanya
2.Belçika
3.Hollanda
4.İtalya
5.ABD
6.Fransa
7.Poland
8.Kanada
9.İngiltere
10.İsviçre
11.Rusya
12.Türkiye