”Beklentimiz 'V' şeklinde ekonomik toparlanma”
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer, küresel krizi takiben bir paradigma değişimi yaşandığına işaret etti
İSTANBUL - Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi için "V" şeklinde bir ekonomik toparlanma yaşanmasını beklediklerini bildirdi.
Conrad Oteli'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Finans ve Yatırım Forumu'nda konuşan Dinçer, küresel krizi takiben bir paradigma değişimi yaşandığına işaret ederek, küresel finans sisteminin yapısının yakın gelecekte ve uzun vadede nasıl şekilleneceği, sosyal, ekonomik ve siyasi dengelerin nasıl konumlanacağı ve bu yapılanma içinde Türkiye'nin rolüne ilişkin cevaplanmamış sorular bulunduğunu belirtti.
Dinçer, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomi içindeki rollerinin öneminin giderek artacağının ise aşikar olduğunu ifade etti.
Sürdürülebilir ekonomik büyümenin 4 ana ögesinin, işgücündeki büyüme, güçlü ve büyüyen bir sermaye stoku, insan sermayesinin kalitesinin iyileştirilmesi ve teknolojik ilerleme olduğunu söyleyen Dinçer, "Tüm bu ögeleri göz önüne aldığımızda, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda bir başarı hikayesi yakaladığı ve önümüzdeki dönemde de bu performansının devam edeceği rahatlıkla görülebilir" diye konuştu.
"2000'den buyana 2 kat"
Türkiye'nin global ticaretteki payının da 2000 yılından bu yana yaklaşık 2 katına çıktığını hatırlatan Dinçer, "2001 krizi sonrası yapılan reformlar nedeniyle Türkiye global krize en hazırlıklı yakalanan ülkelerden biri olmuştur" dedi.
Dinçer, 2001 krizinin ardından elde edilen başarılara da değindiği konuşmasında şunları kaydetti:
"Türkiye'nin büyüme potansiyeli nedeniyle ülkemize gelecek yabancı yatırımların artması ekonominin daha da büyümesine, kişi başına düşen milli gelirin artmasına ve iç tüketimin canlanmasına yardımcı olacaktır. Bu döngü de Türkiye'yi yabancı şirketler için daha da cazip bir pazar haline getirerek uluslararası sermaye akışını daha da hızlandıracaktır.
Önümüzdeki döneme bakacak olursak, global algılamaların son aylarda iyileşmeye başladığı ve global ekonomide L şeklinde uzun süreli olabilecek bir resesyondan ziyade, ılımlı bir toparlanma yaşanabileceği beklentisi güçleniyor. Diğer bir deyişle, ekonomideki daralmanın hızı artık yavaşlamaktadır.
Türkiye ekonomisi için de, bizim beklentimiz 'V' şeklinde bir ekonomik toparlanma yaşanabileceği yönünde. Bu bağlamda son dönemde açıklanan teşvik ve istihdam paketlerini destekliyoruz. Bu önlemlerin ekonomi üzerindeki olumlu sonuçlarını çok yakın bir zamanda görmeye başlayacağımızı tahmin ediyoruz."