Beş dünya devi Borsa İstanbul'da teknolojik ortaklık için kapışıyor

Borsa İstanbul, dünyanın 5 büyük borsası ile stratejik ortaklık için görüşüyor. Deutsche Börse, Nasdaq, Londra Stock Exchange, Chicago Mercantile Exchange-CME ve The New York Stock Exchange'nin IT birimleri Borsa İstanbul için yarışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
 
İSTANBUL - Dünyanın 5 büyük piyasası, Borsa İstanbul'un teknolojisi için kapışıyor. Yüzde 25'ini üç kategorideki stratejik ortaklara satacak olan Borsa İstanbul, bilişim teknolojileri alt yapı donanımı için Alman Borsası Deutsche Börse, Nasdaq, Londra Stock Exchange, Chicago Mercantile Exchange-CME ve The New York Stock Exchange (NYSE) borsalarının IT birimleri ile görüşüyor. Dev borsalar stratejik ortaklık için birbirleriyle kapışırken, son kararı 2023 yılında 10 trilyon dolar işlem hacmine ulaşmayı hedefleyen Borsa İstanbul yönetimi verecek. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. M. İbrahim Turhan, "Yabancı borsaların teknoloji birimleriyle görüşüyoruz. Biz bu yola çıktığımızda böyle bir teklife muhatap bulmakta zorlandık. Bugün itibarıyla dünyanın aklınıza gelebilecek teknoloji sağlayıcı bütün borsalar şartlarımızın tamamını kabul etmiş durumda. Şimdi artık seçim hakkı bizde... Temmuz ayında somutlaştırırız" dedi.
 
Piyasanın 'akil' insanları
 
Turhan, Borsa İstanbul'a üç kategoride stratejik ortak almak istediklerini belirterek, bunların teknoloji altyapı, likidite sağlayıcı ve sermaye piyasalarının kanaat önderleri olmasını planladıklarını söyledi. Turhan, şunları söyledi:
"Likidite sağlayıcılarla ortaklık yapacağız.. Belli pay senetleriyle ilgili sıkıntılar olabiliyor. Yabancılar alıyor hisseyi, payları satmak istemiyor. Hissenin likidite sıkıntısı oluyor.  likiditenin yüzde 8-10'unu tek başına taahhüt eden kurumlar var. Bu piyasanın derinleşmesini sağlayacak. Üçüncü olarak da sermaye piyasalarının kanaat önderlerini stratejik olarak ortak almayı planlıyoruz. Bu önderler kendi parasını yöneten fonlar. Onlar neye yatırım yapıyorsa yatırımcılar da onları takip ediyor. Yani piyasanın 'akil insanları'. Örneğin, Harward, Oxford gibi, Singapur'un fonları var. Bunların yatırım yaptığı yere yatırımcılar gözü kapalı yatırım yapar."
 
Turhan, bu ortaklıklarla bilişim teknolojileri kapasitelerini, piyasa know how'larını ve uluslararası ölçülebilirliklerini artıracaklarını, tanınan ve tercih edilen bir pazar haline geleceklerini dile getirdi.
 
Uzay ve savaş teknolojisi
 
"Bugüne kadar Borsa'ya yaptığımız teknoloji yatırımları ile önümüzdeki 4 yılı kurtardık" diyen Turhan, uluslararası borsalarda kullanılan teknolojinin; uzay ve savaş teknolojilerinden farksız olduğunun altını çizdi. Borsa İstanbul'un şuanda ulaşmak istediği hedefin emir işleme kapasitesini saniyede 30 bine çıkarmak olduğunu söyleyen Turhan, "Geçen sene bu rakam 2500 seviyesindeydi. Bir yıl içerisinde alt yapıya yatırım yaparak şuanda saniyede 5 bin emire gelmiş durumdayız. Bu rakam yükselen piyasa ekonomileri ile mevcut konumumuzu  muhafaza etme imkanı tanıdı bize. Bütün yatırımı kendi özkaynaklarımızla yaptık. Zaten gelişmiş ülkeler ile aramızdaki farkı kapatmak için yapacağımız yatırımı da kendi özkayanaklarımızla yapsaydık 10 yılda ancak yapardık" diye konuştu.
 
BIST'in yüzde 25'i satılacak
 
Borsa İstanbul'un şuanki ortaklık yapısı hakkında bilgi veren İbrahim Turhan, "Hazine'nin payı yüzde 49, VOB AŞ ve hissedarlarının payı yüzde 5, İMKB üyelerine eşit dağıtılacak şekilde yüzde 4, yeni unvanıyla Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin yüzde 1, İstanbul Altın Borsası üyelerinin payı binde 3 ve geriye kalan kısım yüzde 40,5'lik pay ise Borsa İstanbul AŞ'nin. Bu paydan yüzde 25-30'luk kısmı için stratejik ortak alabiliriz. Geriye kalan yüzde 11'lik payı ise 3 yıl içerisinde Hazine'ye devredeceğiz. Böylece Hazine'nin pay sahipliği yüzde 59'a yükselmiş olacak" diye konuştu.
 
Borsa kampüsüne 'Teknopark' kuruyor
 
İstinye'deki Borsa İstanbul kampüsünde Teknopark kuracaklarını kaydeden İbrahim Turhan, "Bu Teknopark'ın içerisinde Takasbank, veri merkezi, hizmet binasının yanısıra şuanda İstanbul'da ofis açmaya hazırlanan Dünya Bankası da yer alacak. Dünya Bankası'nın İstanbul'daki 'Dünya Bankası İstanbul Küresel İslami Finansman ve Ekonomik Araştırmalar  Merkezi' birimi Borsa kampüsünde olacak. Ayrıca, seans salonu da yenilecek ve içerisinde basına da yer ayıralacak" diye konuştu.