“BES’i ileriye taşımanın 4 yolu var”

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan “Sektörün önündeki en önemli fırsat 2013 yılında başlayan yüzde 25’lik devlet katkısı oldu. Bu katkıyla birlikte, sistem hızlı büyüme ivmesini sürdürüyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-013.png

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) büyümesini emin adımlarla sürdürüyor. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, 2013 yılında başlayan yüzde 25’lik devlet katkısının yarattığı olumlu tablonun devam ettiğini fakat sistemi ileriye taşıyabilecek 4 yolun olduğunu söyledi. Bostan, “sistemin hızlı büyümesi için otomatik katılım, işveren katkılı BES, irat ürünleri ve kesintilerin azalması ile maliyetlerin kontrolünün iyi yapılmasıyla hedeflerimize ulaşacağımıza ve büyümede yakaladığımız ivmeyi sürdüreceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin(BES) geleceğine yönelik beklentileri ve Vakıf Emeklilik’in hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin her geçen yıl artan katılımcı sayısı ve yükselen tasarruf oranları ile ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayan bir alan olduğunu ve 2015 yılında 12. yaşını kutlayan BES’in hızlı ve emin adımlarla ivme kazanarak, gelişimine devam etiğini belirten Mehmet Bostan, “Sektörün önündeki en önemli fırsat, 2013 yılında başlayan yüzde 25’lik devlet katkısı oldu. Bu katkıyla birlikte, sistem hızlı büyüme ivmesini sürdürüyor. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle; sektörde 5 milyon 805 binden fazla BES katılımcısı bulunuyor. Fon miktarına baktığımızda ise, toplam tutarın 45,6 milyar liraya ulaşmış olduğunu görüyoruz” dedi. 

“Toplam fon birikiminin yaklaşık 4,5 milyar lirası devlet desteği iken 41 milyar 86 milyon lirası vatandaşlarımızın kendi birikimidir” diyen Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 yılı 16 Ekim tarihine kadar sektördeki toplam fon büyüklüğü 7,8 milyar TL arttı. Bu dönemde ödenen katkı payı tutarı ise 5,3 milyar TL olarak gerçekleşti ve böylece bir önceki senenin büyüme hacminin %33 üzerinde gerçekleşti. Bu büyüme Türkiye’nin büyümesinin 10 katı üzerinde bir büyümeye tekabül ediyor. Toplam katılımcı sayısında ise 2015 yılı 16 Ekim tarihine kadar 712 binden fazla artış oldu.” 

Bireysel Emeklilik Sistemi'ni ileriye taşıyabilecek 4 yolun olduğunu ifade eden Mehmet Bostan, “Sistemin hızlı büyümesi için bu yolları kullanarak hedeflerimize ulaşacağımıza ve büyümede yakaladığımız ivmeyi sürdüreceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Bostan söz konusu 4 yolu ise detaylarıyla paylaştı. İlk sırada gündemde olan fakat henüz ilerleme sağlanamayan “Otomatik Katılım” ın yer aldığını belirten Mehmet Bostan, “Otomatik Katılım hem müşteri hem de emeklilik şirketleri açısından değerlendirildiğinde tüm tarafl ar için kazan-kazan durumu yaratacak ve hem birey hem de sektör için pozitif sonuçlar doğuracaktır. Vakıf Emeklilik olarak, ülkemizde sistemin gelişimini sağlamak için “Otomatik Katılım” uygulamasına ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. 

Otomatik Katılım Uygulaması ile sisteme katılımın daha da artmasının etkisi yanında, emeklilik sisteminde yepyeni bir çağ açacağını düşünüyoruz” dedi. Otomatik Katılım için İngiltere’deki uygulamasının iyi incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Bostan, “İngiltere’de, “Otomatik Katılım”ın devreye girmesi ile birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım sayısı hızlı bir artış yakalamış ve uygulamanın başlamasının üzerinden geçen iki yılı aşkın sürede, ‘Otomatik Katılım’ ülkede genel olarak başarı sağlam durumdadır. Bu durum ekonomik verileri de etkilemiş olup, GDP rakamlarında pozitif yönde hareketlenme de sağlamıştır” diye konuştu.

İrat ve Yıllık Gelir Sigortası yeni bir kulvar açacak

Sohbette, 1 Haziran itibariyle artık BES’te irat’ın da (düzenli emekli maaşı)yürürlüğe girdiğini hatırlatan Mehmet Bostan, “İrat tasarrufl arı artıracak olan önemli bir ürün ve şu anda Türkiye’de henüz örneği yok. İrat ürünleri bir sigortalının ömür boyu maaş alabilmesini sağlıyor. Bu ürünlerin Türkiye’de ciddi ilgi göreceğini düşünüyoruz. Ülkemizde şu anda 65 yaş üstü kişi sayısı yüzde 7,5-8 civarında ama bu kısa sürede 2023’te yüzde 10’u aşacak ve bu oran giderek artacağını ve bu ürün BES dünyasını geliştirerek, sistemi büyütecek ürünlerden biri olacağını öngörüyoruz. Öte yandan irat için Hazine'ye ilk başvuruyu yapan şirketlerden biriyiz ve konuyla ilgili müsteşarlıktan lisans onayını bekliyoruz” diye konuştu. Yıllık Gelir Sigortası’na da değinen Bostan, “Bu ürün ile sigorta şirketleri, ömür boyu veya belirli süre için maaş almak isteyen kişiler için oldukça avantajlı ve çeşitli ürünler sunabilecek. Yıllık gelir sigortası sektördeki şirketler için yeni bir bilezik olarak tanımlanabilir. Hayat Sigortacılığı, BES derken Yıllık Gelir Sigorta’larının da sektöre dâhil olması ülkemiz ekonomisi içinde faydalı bir gelişme. Bu ürünlerin kullanımının yaygınlaşması sektör için yeni bir kulvar açacak ve bu durum beraberinde yeni bir tasarruf kolu oluşturacaktır. Vakıf Emeklilik olarak; bu ürünlerin getireceği fırsatlara yoğunlaştık ” dedi.

Vakıf Emeklilik’e gurur veren ödül

Stevie International Business Awards (Uluslararası İş Ödülleri) yarışmasında ‘VEPLUS’ mobil uygulamasıyla iki farklı kategoride gümüş ödüle layık görülen Vakıf Emeklilik, Kanada’nın Toronto şehrinde düzenlenen törende ödülünü aldı. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, 2015 Apps Awards ana kategorisinde bu yıl ödül alan tek emeklilik ve sigorta şirketi olduklarını belirterek, “Vakıf Emeklilik olarak VEPLUS ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Dijital sigortacılık konusunda yürüttüğümüz faaliyetlere verilen bu ödül, yeni çalışmalarımızda bize güç katacaktır. Giyilebilir teknolojilerin, sağlık, spor, perakende, finans, otomotiv gibi sektörlerde büyük etkileri olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Yeni kesintiler şirketlerin çalışma şeklini değiştirebilir

2016 yılı itibariyle başlayacak yeni kesinti oranlarına yönelik düşüncelerini paylaşan Mehmet Bostan, kesintilerin azalmasının, sektöre ve tabana yayılma açısından hem olumlu hem de şirketler açısından riskli olabileceğinin altını çizdi. Bostan “ Yeni kesinti oranları; şirketleri yeniliğe, farklı dağıtım kanalları bulmaya, verimliliklerini arttırmaya zorlayacak ve bu yeniliklere ayak uydurmak konusunda mali açıdan zorlayıcı durumlar ile karşılaşabileceklerdir” dedi.

Kurumsal katılım potansiyeli var

Otomatik Katılım uygulamasını takip eden bir diğer önemli uygulamanın da İşveren Katkılı BES olduğuna değinen Mehmet Bostan, kurumsal katılımların arttırılmasının BES’in gelişimine ciddi bir katkı sağlayacağını söyledi. Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de ciddi bir kurumsal katılım potansiyeli var ve bunun kullanılması gerektiğini düşünüyorum. BES, aynı zamanda kurumların insan kaynakları politikalarına daha kalıcı çözüm arayışlarında da önemli bir kaynak olmakla birlikte çalışanların, kurumlarına olan güven ve bağlılıklarının artmasının yanında motivasyonlarının da yükseldiğini gözlemleyebiliriz. ”

2016 yılında 4 milyar TL'yi geçeceğiz

Vakıf Emeklilik’in hedeflerini sorduğumuz Mehmet Bostan, 2016 yılının; müşteri memnuniyetinin öneminin artacağı bir yıl olacağına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Hala sistemden yüzde 15 oranında çıkışlar söz konusu. Bu önemli bir oran olmakla birlikte şirketlerin yaptığı satışın büyük bir kısmının zarar da olduğu anlamına da geliyor. Bu durum az komisyon alınan ortamda, müşteriyi uzun süre sistemde tutmak ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla; satış sonrası hizmetler konusunun detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi önümüzdeki yılın konularından olacak. 2016’nın emeklilik gelir planlarının öne çıkacağı bir yıl olacağını düşünerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vakıf Emeklilik olarak 2016 yılında; 4 milyar TL’lik fon büyüklüğünü geçmek, katılımcı sayımızı artırmak ve katkı payındaki artışımızı yükselen bir ivme ile sürdürmek istiyoruz.”

 

Bu konularda ilginizi çekebilir