Bilgin: Bazı yorumları hayretle izliyoruz

BDDK Başkanı, bankaların itibarını sarsan yorumlarla ilgili olarak, Komisyon'da bir maddenin eklenmesi önerisinde bulunacağını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Fısıltı riskinin kriz sürecinde ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını kaydeden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin, sektörün 2001'le karşılaştırılamayacak kadar iyi bir durumda bulunduğunu, ancak deneyimli gazetecisinden bankacısına, eski üst düzey bürokratından yeni gazetecisine bazı yorumları "hayretle" izlediklerini söyledi. Bilgin, her yorumu, her bülteni satır aralarına inerek tahlil ettiklerini, bunların bazılarından çok da yararlandıklarını belirterek, "ama iyi niyetli olmadığı daha ilk cümlesinden anlaşılan yorumların, amaçlarının ne olduğunu sizin takdirlerinize bırakıyorum. Sormak istiyorum; hani aynı gemideydik?" dedi.

Active Academy tarafından düzenlenen ve ana teması "Küresel Kriz ve Türkiye" olarak belirlenen 6. Uluslararası Finans Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada Bilgin, kurum olarak bugünlerde çok fazla konuşmamaya dikkat ettiklerini ve bu dönemde ağızdan çıkan her bir kelimenin önemli olduğuna çok inandıklarını ifade etti. Bilgin, özellikle bankaların itibarını sarsan açık veya gizli, "aba altından sopa gösteren" yorumlarla ilgili olarak, Plan ve Bütçe Komisyonunda vekillere bu anlamda bir maddenin eklenmesi önerisinde bulunacağını kaydetti.

"9 ayda 11 milyar YTL kar elde ettik"

2008 yılının ilk 9 ayında sektörün finansal sonuçlarını açıklayan Bilgin, buna göre, ilk 9 ayda bankacılık sektörünün yüzde 17 büyüdüğünü, geçen yıl aynı dönemde bu rakamın yüzde 9 olduğunu, 9 ayda aktif büyüklüğü 552 milyar YTL, kredi büyüklüğü 361 milyar YTL'ye ulaşan sektörün, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 17,4 olduğunu ve bu dönemde karın ise 11 milyar YTL olarak gerçekleştiğini anlattı.

Tevfik Bilgin, son 1,5 ayın verilerine göre Türk lirası kredilerin sistemde 1,9 milyar YTL azaldığını, yabancı para kredilerin de euro dolar paritesi çıkarıldığında 392 milyon dolar artığını kaydetti.

Bilgin, YTL mevduatın, krizin en şiddetle yaşandığı bu dönemde 7,1 milyar YTL, euro-dolar mevduatında ise 8,9 milyar dolarlık bir azalmanın söz konusu olduğunu bildirdi.