Bilim İlaç, ihracatta Avrupa ve ABD'yi gözüne kestirdi
"Sektör tsunami gibi" diyerek ihracatı düşük sektörün teşvikler sonrası şans yakaladığını belirten Bilim İlaç Genel Müdürü Baş, 50 ülkeye ihracat yaptıklarını sıranın Avrupa ve Amerika'da olduğunu söyledi.
İSTANBUL - Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, Türkiye'de ilaç sektörüne uygulanan teşviklerden sonra önlerinin açıldığını belirterek, "İlaç sektörü tsunami gibi.
İhracatımız çok düşük ama teşvik sonrasında çok büyük şansımız var" dedi.
Erhan Baş, hazırladıkları Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu'nun Global Reporting İnitiative (GRI)'dan 'A+' derecesi alması sonrasında bir basın toplantısı düzenledi.
Baş, Bilim İlaç'ın 30 ülkeden 158 şirketin dahil olduğu derecelendirme sonrasında en yüksek puana ulaştıklarını belirterek, "Bilim İlaç, bu yıl üçüncü kez yayınladığı Kurumsal Sorumluluk Raporu ile dünyada yaygın bir şekilde kullanılan ve kapsamlı bir sürdürülebilirlik raporlama çerçevesi olan Küresel Raporlama Girişimi (GRI)'dan A+ seviyesi ile derecelendirildi. Bu puanı alabilen tek Türk şirketiyiz" diye konuştu.
'Avrupa, Amerika ve Çin hedefimiz'
Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, 50 ülkeye ihracat yaptıklarını, Moldova, Gürcistan, Ukrayna ve Arnavutluk'ta temsilcilik ofisleri bulunduğunu belirtip, "Yeni pazarlara da
açılmaya hazırlanıyoruz. İlk sırada Avrupa ve Amerika geliyor. Batı Avrupa'da Diyabet ve Kardiyovasküler ilacımız 2011'de ruhsatlandı. Batı Avrupa'da satılacak. Daha sonra Amerika'ya yöneleceğiz. Tükiye bu açıdan çok geç kaldı" dedi.
Baş sözlerini şöyle sürdürdü: "Ortadoğu'da bomboş pazarlar var. Libya gibi mesela ama orada geri ödeme problemleri yaşıyoruz. Bizim için önemli olan bölgesel oyuncu olmak. Örneğin Irak'ta çok başarılıyız. Çin'e de 2-3 yıl içinde ilaç ihraç etmeye başlayacağız."
Çalışan eğitimine yılda 2 milyon TL
2014 yılı sonunda Türkiye'deki en büyük iki ilaç firmasından biri olmayı hedeflediklerini söyleyen Baş, yıllık net gelirlerinin yüzde 5'ini Ar-Ge'ye harcadıklarını vurguladı. Baş sözlerin işöyle sürdürdü:
"Bizim için araştırma ve geliştirme çok önemli. Ar-Ge yoksa başarı yok. Araştırma ve geliştirme merkezimizde 110 bilim insanı çalışıyor. Önemli olan yeni bir ilaç üretmek. Eskiden pazarlama ilk plandaydı ama artık Ar-Ge ön planda. Yetişmiş eleman bulmakta zorlandığımızı ve bu nedenle de üniversite ile özel sektör ilişkisine büyük önem verdiğimizi söylemeliyim. Kurum olarak çalışanlarımızın master ve doktora yapabilmeleri için izin vermek dahil, ne gerekirse yapıyoruz. Sadece kurum içi eğitimlerimiz için yılda çalışanlarımız adına 2 milyon TL'lik bütçe ayırıyoruz."
Yabancı ilgisi çok fazla
[PAGE]Yabancı ilgisi çok fazla
Yabancı yatırımcıların tamamı Türk sermayesi ile kurulmuş ve çalışmakta olan Bilim İlaç'a ilgi gösterdiğini ifade eden Baş, "Satın alma ve ortaklık anlamında yabancılardan en çok talep alan firmayız diyebiliriz. Ancak ekonomik anlamda güçlü bir firmayız. Bu nedenle hisse satarak veya hisse alarak yabancı ortaklık düşünmüyoruz. Birçok firmanın ilacını üreten bir kuruluşuz" dedi.
İlaç sektörünün önü açık
Basın toplantısında Türkiye ilaç sektörüyle ilgili değerlendirmeler de yapan Bilim İlaç Genel Müdürü Baş, "İlaç sektörünü tsunami gibi görüyorum. Sektör olarak ihracatımız çok düşük. Ama aslında çok büyük şansımız var, sektöre teşvik başladı. Bunun da etkisiyle ilaç sektörünün önünü çok açık görüyorum" dedi.
Bilim İlaç'a GRI'dan A+ kazandıran projeler
Kurum dışındakiler;
'Kariyerimin kontrolü bende' projesi ile şirket çalışanları
Anadolu'daki üniversitelerde okuyan öğrencilere kariyer eğitimi veriliyor,
staj imkanı sağlanıyor.
3 okulda bilgisayar sınıfı kurdu.
Alzheimer çağrı merkezi ile tüm Türkiye'ye hizmet veriyor.
Şizofrenlerle ilgili 3 yılda 3 kitap çıkarıldı.
Gerçekler maskelenmesin projesi ile Bakırköy Sinir Hastalıkları Hastanesi hastalarına
hem beceri hem de gelir kazandırıldı.
Kurum içindekiler;
İtibar yönetimi konusunda sürdürülebilir çalışmalar
Şirkette 43 danışman çalışıyor
2011 yılında 1.950 Bilim İlaç çalışanına sürdürülebilirlik eğitimleri verildi.
Çalışanlara etik konusunda dersler veriliyor.
İngilizce dersleri veriliyor
Çalışanlara MBA eğitimi yaptırılıyor.
Yıllık 2 milyon TL sadece eğitim bütçesine ayırı
Yeşil şirket uygulamalarıyla üretim yapıyor.
Promosyon malzemelerinin bir bölümünü geri dönüşümlü malzeme kullanılarak
üretiyor.
Eczane poşetleri biyobozunurluklu malzeme ile üretiliyor.
Enerji verimliliği yatırımlarıyla Gebze işletmesinde doğalgaz kullanımında yüzde
5'lik verimlilik artışı gerçekleştirildi.