Binalarda 15 milyar dolar tasarruf vadediyoruz

4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nin açılışında konuşan İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, "Enerjiyi savurma lüksümüz yok. Binalar için artık yeni finansman modelleri geliştirilmesi ve teşviklerin uygulanması kaçınılmazdır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, "Toplam enerjinin yüzde 40'ının tüketildiği binalar için artık yeni finansman modelleri geliştirilmesi ve teşviklerin uygulamaya konulması kaçınılmazdır" dedi.

Bilmaç, İMSAD ve TÜSİAD işbirliğiyle gerçekleştirilen "4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi"nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Balkan ülkelerinin de pek çok diğer ülke gibi sürdürülebilir enerjiye odaklandığını belirterek, "AB'nin yüzde 50, Türkiye'nin yüzde 75 ve Balkan ortaklarımızın ise neredeyse yüzde 100 dışa bağımlı olduğu enerjiyi savurma lüksümüz bulunmuyor" diye konuştu.

"Toplam enerjinin yüzde 40'ının tüketildiği binalar için artık yeni finansman modelleri geliştirilmesi ve teşviklerin uygulamaya konulması kaçınılmazdır" diyen Bilmaç, şunları kaydetti:

"Biz İMSAD olarak binalarda sağlanacak verimlilikle 12-15 milyar dolar bir tasarruf vadediyoruz. 2020 yılı için belirlediğimiz yüzde 20 daha az enerji hedefine ancak akılcı adımlarla ulaşabiliriz. Ülkemizde gündemimizde olan kentsel dönüşüm süreci bunun için bizlere bulunmaz bir fırsatı da sunuyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde sürdürülebilir projelerle yeni çevremizi güvenli ve yeşil binalara dönüştürme şansımız çok yüksek. Üstelik biz inşaat malzemesi sektörü her boyutta projeye hazırız; her türlü inşaat tipi için malzeme verebilecek durumdayız. Ülkemiz için son derece önemli bu konuyu, ülkemizde üretilen son derece kaliteli inşaat malzemeleriyle hayata geçirebiliriz."

Mikro reformlar ve mikro modelleme konusunda geç kalıyoruz
Bilmaç, kentsel Dönüşüm gibi devasa bir projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmesinin bu işin ranta dönüşmemesi açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Ancak yaklaşık 6,5 milyon adet konutun yenilenmesi planlanıyor. Bu büyük rakama TOKİ'nin tek başına yetişmesi mümkün değil. TOKİ'nin 10 yılda 500 bin konut ürettiğini düşünürsek, kentsel dönüşümün tamamlanması için öngörülen 20 yılda bu rakam ancak 1 milyon adet olacak. Dolayısıyla bu süreçte özel sektörün de yer alması kaçınılmaz. Ancak özel sektörün kentsel dönüşüme katkısını hızlandıracak ve rolünü tanımlayacak süreçleri hayata geçirmek gerekiyor" diye konuştu.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Yülek'in bir çalışmasını anımsatan Bilmaç, şöyle devam etti:
"Çalışmaya göre enerji, tarım, ulaştırma, çevre ve sağlık sektörlerinde 2050 yılına kadar 1,5 trilyon dolarlık yatırıma imza atılması bekleniyor. Ülkemiz bu sektörler aracılığıyla bir anlamda büyük bir inşaat alt ve üst yapı faaliyetine girişiyor. Ancak burada eksik gördüğümüz bir hususu belirtmek isterim. Geçtiğimiz 10 yılda makro reformlar konusunda yol alınmış olsa da mikro reformlar ve mikro modelleme konusunda geç kalmakta olduğumuz endişesine sahibiz. Türkiye şu anda mikro modelleme konusunda 10-25 ve 50 yıllık dönemlerde hangi sektörlerde ne kadarlık yatırıma imza atacak, bu yatırımlar için ne kadarlık inşaat malzemesine, iş makinesine ihtiyaç var, ne kadar mekanik ve teknik cihaz gerekiyor bunlarla ilgili düzgün bir mikro planlamamız bulunmuyor. Sürdürülebilir geleceğimiz için bu konuya Hükümetimizin eğilmesini talep ediyoruz."

İnşaat malzemeleri raporu hazırlanması için destek talebi
Bilmaç, gelecek dönemde atılacak olumlu adımlarla 2013 yılının sektör için daha parlak geçeceğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"İMSAD olarak üretimde yüzde 11,5 büyüme ile dünyada ilk beş ülke arasında yer aldığımız Türk inşaat malzemesi sanayisinde 2015 yılına kadar hedeflediğimiz ortalama yüzde 12 büyüme hedefimizi yakalayabileceğiz. Gelecek projeksiyonu yaptığımız için sizlerle başka bir konuyu paylaşmak istiyorum. İnşaatı malzemesi ihracatı artık farklı farklı ihracatçı birliklerinin altında ele alınacak şekilde değil, çok daha ortak hareket etmeyi gerektiren bir sürece gidiyor. Suudi Arabistan'ın 200 milyar doların üstündeki inşaat ve konut yatırımları, Katar'daki Dünya Futbol Şampiyonası bölgemizde gerçekleşecek olan çok üst boyutlardaki alt ve üst yapı projeleri... Dolayısıyla inşaat malzemesi ihracatı ve üretimiyle ilgili olarak spesifik bir stratejik rapora ihtiyaç duyulmaktadır. Böyle bir rapor için Türk Sanayi Stratejisi çalışmasını ortaya koyan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan inşaat malzemeleri konusunda geleceğe dönük stratejik bir ihracat ve üretim raporu hazırlanması konusunda destek talep ediyoruz."