”Bir önceki yıla benzer bir büyüme tahmin ediyoruz”

Bakan Ekren, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasında 4. Dönem KEK Toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYH), ilk çeyrekte ortalama yüzde 6,6 oranında büyüyerek tahminin ötesinde bir gerçekleşme sağladığını bildirerek, "Bu yıl da bir önceki yıla benzer bir büyüme oranını yakalayacağımız tahmin ediyoruz" dedi.

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasında 4. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantıları, Ankara'da başladı. Toplantıda, Türk tarafına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Çek Cumhuriyeti tarafına da Sanayi ve Ticaret Bakanı Martin Riman başkanlık etti.

Ekren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi olduğunu belirterek, göstergelerin Türkiye ekonomisinin güçlü bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

"Kuşkusuz dünya ekonomisindeki son gelişmeler, bir kaç yıldır ortalama yüzde 7 civarında büyüyen Türkiye ekonomisini de etkilemiş, 2007 yılında büyüme oranı yüzde 4,5 olarak gerçekleşmiştir" diyen Ekren, birçok Avrupa ülkesi ile karşılaştırıldığında Türk ekonomisinin bu oranda büyümesinin yüksek olduğunun görüldüğünü söyledi.

Ekren, Türkiye'nin 2008 yılında Avrupa'daki gelişmeler üzerinde duracağını belirterek, "2008 yılında ilk çeyrekte Türkiye'nin GSYH'sı ortalama yüzde 6,6 oranında büyüyerek tahminin ötesinde bir gerçekleşme sağladı. Bu yıl da, bir önceki yıla benzer bir büyüme oranını yakalayacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.

2008 yılında ihracatın yüzde 38 gibi oldukça yüksek oranda arttığına işaret eden Ekren, yıl sonunda, hedeflenen 135 milyar doların aşılacağını söyledi.

AB ile ilişkiler

Başbakan Yardımcısı Ekren, AB ile ilişkilerin Türkiye'nin gündeminin çok önemli bir parçası olduğunu belirterek, tüm sıkıntı ve sorunlara rağmen AB'ye üyeliğin Türkiye'nin önemli önceliklerinden biri olduğunu kaydetti. Bu konuda Türkiye'nin, üzerine düşeni her zaman olduğu gibi yapmaya devam edeceğini belirten Ekren, "2009 yılında başkanlığı devralacak olan Çek Cumhuriyeti'nin, müzakere süreci ve AB ile ikili ilişkilerde gündemde olan diğer konularda, her zaman olduğu gibi bizi destekleyeceğinden eminiz" dedi.

Ekren, AB üyesi ülkeler ile ikili ve transit taşımacılık ile vize rejimi konusunda destek isterken, Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti ile olan ilişkilerini daha iyi seviyelere götürmeyi ve yeni işbirliği alanları oluşturmayı arzuladığını ve bu hedefe uygun olarak gerekli yasal alt yapının hazır bulunduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Ekren, söz konusu ilişkilerin önemli bir ivme kazandığını ve 2002 yılında 470 milyon euro olan ticaret hacminin, 2007 yılında 1,2 milyar euroya eriştiğini, bu rakamın 2008 yılında da 1,7 milyar euroya erişeceğini kaydetti.

Çek firmalarının Türkiye'deki yatırımlarının 1 milyar euroyu bulduğunu belirten Ekren, otomotiv ve otomotiv yan sanayi ile savunma sanayiinde işbirliğinin özel önem taşıdığını söyledi. İşbirliği yapılabilecek diğer alanlar arasında müteahhitlik ve müşavirlik sektörlerinin bulunduğunu belirten Ekren, iki ülke firmalarının üçüncü ülkelerde birlikte iş yapabileceğini de sözlerine ekledi.

Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Martin Riman

Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Martin Riman da, 2009 yılının ilk döneminde AB dönem başkanlığını üstleneceklerini hatırlatarak, Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin AB ile entegrasyon sürecini devamlı olarak desteklediğini söyledi. Konuk Bakan, amaçlarının, dönem başkanlığı esnasında Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin ivme kazanması ve yeniden o dinamik hıza ulaşması olduğunu kaydetti.

Karşılıklı işbirliğinin geliştirilebileceği sektörlerin başında enerji ve inşaat sektörlerinin geldiğini ifade eden Konuk Bakan, Türk inşaat şirketlerinin, mevcut Praglı şirketleri devralarak pazara girebileceğini not olarak söylediğini kaydetti.