”Bir süre sonra krizden çıkacağız”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, küresel ekonomik krizin dünyadaki etkilerinin devam ettiğini, hiçbir krizin kalıcı olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

UŞAK - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ilk kez küresel bir krizle karşı karşıya geldiğini, hiç bir krizin kalıcı olmadığını, bir süre sonra çıkışa geçileceğini bildirdi.

Çağlayan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uşak İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın ardından geçtiğimiz ay geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Uşak Genç İş Adamları Derneği (UGİAD) Başkanı Barış Battal'ın ailesini ziyaret ederek taziyede bulundu.

Basına kapalı gerçekleştirilen ziyaretin ardından Uşak Sanayici İş Adamları Derneği'ni (USİAD) ziyaret eden Çağlayan, burada sanayicilerle bir araya geldi.

Sanayicilerin sorunlarını dinleyen Bakan Çağlayan küresel ekonomik krizin dünyadaki etkilerinin devam ettiğini, hiçbir krizin kalıcı olmadığını söyledi.

Türkiye'de ekonomik krizle ilgili henüz çıkışa geçilmediğini kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Siyasi istikrarın olduğu ülkede ekonomik istikrar da olur. Bizim ülkemizde her ikisi de vardı. Her şey yolunda giderken birden başımıza bu kriz çıktı. Bakınız Türkiye ilk kez küresel bir ekonomik krizle karşı karşıya. Aslında ne yapacağımızı bilmez durumda olmamız gerekirken, biz gayet soğuk kanlı ve yapıcı tedbirler aldık. Almaya da devam ediyoruz. Krizler kalıcı değildir. Bir süre sonra çıkışa geçilecektir. Üzerimizdeki psikolojik baskıyı atarak başlamalıyız."

"Kredi kartlarında faiz indirimi tüketimi artırır"

USİAD'ın ardından Uşak Belediyesi'ne giden Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, kentin sorunlarıyla ilgili Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın'dan kısa bir brifing aldı.

Belediye binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, şöyle konuştu:

"AK Parti iktidarının altı yılda Türkiye'ye kazandırdıkları ortada. Başbakanımız her yerde söylüyor, yerel yönetimlere nüfusları oranında bütçeden pay veriliyor. Yani adaletli bir sistem var. Daha önce böyle değildi. İktidar partileri kendi belediyelerine daha fazla yatırım yapıyordu. AK parti adaleti getirdi ancak yine de görülüyor ki, AK Partili belediyeler en başarılı belediyeler. Bu ak kadroların başarısı. Biz fantezi yapmıyoruz. Hizmet işi gönül işidir. Biz gönülden hizmet ediyoruz."

Çağlayan, kredi kartlarına ilişkin bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soru üzerine, kredi kartlarının sözleşmeden doğan faiz oranlarının geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası tarafından yüzde 4,39'dan yüzde 3,39'a düşürülmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek, "İnsanları alışverişe teşvik eden bir gelişme. Kredi faizlerindeki bireysel faizlerin inmesi tüketimi artıracak. Sanayimizi yeniden geliştirecek. Zincirleme kararlar bunlar. Çok fazla sıkıntı yaşamadan küresel krizi atlatmayı hedefliyoruz" dedi.

Çağlayan, bankaların Merkez Bankası'nın yaptığı faiz düşüşlerini müşterilerine yansıtması gerektiğini kaydetti.

"Turizmde gelir hedeflenenin üzerinde"

Turizm sektörünün krize rağmen bu yıl hedeflenenin üzerinde gelir getireceğini savunan Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Biz iktidara geldiğimizde Türkiye'ye yılda 6 milyon turist geliyordu. geçen yıl 26 milyon turist geldi. Rakamlar ortada. Türkiye sadece deniz turizmi ile değil, kongre ve kış turizmi ile de öne çıkmaya başladı. Bu yıl beklentimiz geçen yıllardan farklı değil. Yurt dışında yapılan fuarlarda çok iyi işaretler alıyoruz. Krize rağmen hedeflenen rakamların üzerinde turist geleceğini tahmin ediyoruz."

Uşak Belediyesi ziyaretinin ardından Apaydın'ın seçim bürosundan halka seslenen Çağlayan, eğitim ve sağlık başta olmak üzere, hükümetin çok önemli projelere imza attığını söyledi.

"Biz gücünü milletten alan bir partiyiz" diyen Çağlayan, "Türkiye'de Türk insanının geleceğini, kaderini yeniden yazdıklarını" kaydetti.

İsmet Paşa Caddesi üzerinde esnafı ziyaret eden Bakan Çağlayan, Sivaslı ve Karahallı ilçe teşkilatlarını da ziyaret etti.

Çağlayan, Denizli'nin Çivril ilçesine gitmek üzere kara yoluyla Uşak'tan ayrıldı.