BKD Projesi'nde 270 kişilik “kadın CEO havuzu” kuruldu

“Bağımsız Kadın Direktörler Projesi” (BKD) kapsamında “Kadın CEO havuzu” oluşturuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, Egon Zehnder International Türkiye ofisinin stratejik desteği ile ilginç bir proje başlattı. “Bağımsız Kadın Direktörler Projesi” (BKD) kapsamında “Kadın CEO havuzu” oluşturuldu. Havuzda, dev şirketlerin CEO’luk veya yönetim kurulu üyelikleri gibi üst düzey pozisyonlarda görev alabilecek seçkin, eğitimli, deneyimli kadın adaylar birikmeye başladı. İsim sayısı 300’e gidiyor. Havuz daha yeni kurulmasına karşın çalışmaya başladı. Veri tabanındaki kadın adaylardan Sema Yurdum, Garanti Bankası’na Yönetim Kurulu Bağımsız Üye, Elif Neşe Çelik de İntema’ya Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandı.

Proje kapsamında Türkiye’de ‘Yönetim Kurullarında Görev Almaya Hazır’ kadınların envanteri çıkartılıyor ve şirketlerin ihtiyacına uygun kadın adaylar ile talepte bulunan şirketler eşleştiriliyor. Proje kapsamında, 2015 dönemi genel kurullarının sonuna kadar BIST şirketleri yönetim kurullarında kadın direktör oranının yüzde 25’e ulaşması hedefl eniyor. SPK da halka açıklarda kadın yönetici oranı için yüzde 25 düzeyini öngörüyor. Bu hedefe ulaşmak için toplam 160 yeni kadın yönetim kurulu üyesi atanması gerekiyor.

İsveç Konsolosluğu’nun finansal destek sağladığı projede veritabanı ilk aşamada Egon Zehnder’in yardımıyla oluşturuldu. Veri tabanında 270 kadın aday bulunuyor. Yetkililer, “Yakında 300’u bulur. Sistem çalışmaya da başladı. Garanti Bankası ve İntmedya havuzdaki iki ismi yönetim kuruluna aldı” dedi. Havuzda adayların seçimi oldukça yüksek yetkinlikler gözetilerek yapılıyor. 

Hedef, 2023’te yüzde 23 

Sabancı Üniversitesi (SÜ) Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2012’den beri yürüttüğü ‘Bağımsız Kadın Direktörler’ (BKD) projesi ekibi, Danışma Kurulu, 2023’te yüzde 23 kadın yönetici hedefi koydu. SÜ Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Melsa Ararat, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın desteğine dikkat çekti ve destek mesajını paylaştı. Konuşmalarında eğitim, hukuk ve kadın konularına sık sık vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, mesajında, “Bir ülkenin ekonomik kalkınması, kadınlara verilen değerle doğrudan ilişkilidir. Toplumların ulaştığı refah seviyesi, ekonomik ve sosyal yaşamda kadınların üstlendiği rolle yakından bağlantılıdır. Şirket yönetim kurullarında daha fazla kadının yer almasına yönelik girişimlerini takdirle karşılıyorum” dedi. 

BKD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Nakiye Boyacıgiller ile Proje Danışma Kurulu Eşbaşkanı Vahap Munyar’ın katıldığı toplantıda Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, holdingdeki kadın uygulamalarını anlattı. Sabancı, şunları söyledi: “İlk işe alışlarda kadın-erkek oranını yakından izliyoruz. 10 yıl önce Sabancı Grubu’nda yeni işe girenlerde kadınların oranı yüzde 30’du. Bugün yüzde 42-43’e çıktı. Biz eşitlikten yanayız. İlk işe alımda kadın- erkek oranının yüzde 50-50 olsun istiyoruz. 2014’te holdingde terfi alanların yüzde 49’u kadınlardan oluştu. Yöneticilere, ‘Terfi tekliflerinizin içinde en az bir kadın olmalı’ diyoruz. Sabancı Holding yönetiminde de kadın oranı yüzde 30. BKD’nin şirketlere taahhüt çağrısına ilk imzayı biz atarız.” 

Dr. Melsa Ararat da proje ekibinin halka açık şirketlerden birer lot hisse aldığını, o hisse sayesinde şirketin online genel kuruluna girip, “Yönetiminizde neden kadın yok” sorusunu yönelttiklerini belirtti. Ararat, “Geçen yıl 60 şirkette bunu yaptık. Borsa İstanbul’daki 186 şirketin yönetim kurulunda hiç kadın yok. Bu yıl da 160 şirketin genel kuruluna katılıp soru soracağız. Sorularımız, şirketlerin yönetim kurulunda kadın üyeyi yakın dönem gündemine almasını sağlıyor. Şimdi bir taahhüt mektubu hazırlıyoruz. Biri iki haftaya hazır olur. Şirketlerden imzalamalarını isteyeceğiz” şeklinde konuştu.

Rapora göre tablo iç açıcı değil

Melsa Ararat, ‘Türkiye’de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2014’ün sonuçlarını hatırlatarak şu bilgileri verdi: 
• 422 BIST şirketinin % 44.1’inin yönetim kurulunda kadın yok. 
• Bu şirketlerin toplam YK üyelerinin % 11.7’si kadın. Bu oran 2011’deki % 12 oranının altında. 
• ‘Bağımsız üye’ uygulaması getirildikten sonra atanan bağımsız yönetim kurulu üyelerinin % 24’ü kadın oldu, kadın direktörler içinde bağımsız kadın direktör oranı % 8.8’den % 9.3’e yükseldi. 
• Denetim komitelerinde kadın direktör oranı % 9.5. Bankaların kurmak zorunda olduğu kredi komitelerinde toplamda 6 kadın üye var ve bunlar toplamın % 9.2’sini oluşturuyor.