”Bölgesel Çukurova Havaalanı Mersin'de kurulacak”
Yıldırım, Mersin'de bir bölgesel havaalanı kurulması ihtiyacının gittikçe önem kazandığını belirtti
MERSıN - Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Mersin'de bir bölgesel havaalanı kurulması ihtiyacının gittikçe önem kazandığını ifade ederek, bölgesel Çukurova Havaalanı'nın Mersin'de kurulacağını bildirdi.
Bakan Yıldırım, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret etti. Yıldırım, burada yaptığı açıklamada, Mersin ve Adana'daki ticari faaliyetlerin arttığını, bu nedenle kente bölgesel bir havaalanı kurulması ihtiyacının önem kazandığını söyledi. Adana'nın Ceyhan ve Hatay'ın ıskenderun ilçesinin, yeni yatırımlarla endüstri havzaları haline geleceğini belirten Yıldırım, "Buralar, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin sanayi üretiminde gelişmenin en fazla yaşanacağı bölgeler olacak. Bu nedenle altyapı, havaalanı ve demiryolu yatırımlarındaki eksikliklerin giderilmesi ön plana çıkmakta" dedi.
Yıldırım, lojistik merkezinin Mersin'de yeni bir sektör olacağını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Tarım, endüstriyel ürünler ve hizmet sektöründeki altyapılar bütünlük sağlamalı. Bu nedenle, bir dağıtım zincirinden oluşan lojistik merkezinin Mersin'e kurulmasına destek vereceğiz. Ayrıca, tüm bunları destekleyecek olan bölgesel Çukurova havaalanını Mersin'de kurmaya karar verdik ve adını da 'Çukurova Havaalanı' olarak belirledik. Havaalanının nereye yapılacağı konusunda çalışmalarımız sürüyor. Önceden belirlenmiş bir yer yok. Bu konuda rant sağlamak isteyenlere sağ gösterip sol vurabiliriz. ışe başladığımızda yer belli olur."
"ıhale bedeli 100 milyon YTL olacak"
Mersin-Anamur arasındaki Akdeniz sahil yolu çalışmalarının sürdüğünü, projenin en zor kısmı olan ve tünellerden oluşan 34 kilometrelik bölümün önümüzdeki günlerde ihale edileceğini kaydeden Yıldırım, "ıhale bedeli 100 milyon YTL olacak. Mersin'e kara yolu yapımı konusunda yılbaşında ayrılan ödenek miktarı 5 milyon YTL idi. şimdi 30 milyon YTL ek ödenek koyduk. Bu ödeneğin büyük bölümünü de Anamur yoluna harcayacağız" dedi.
Yıldırım, 67 kilometre uzunluğundaki Adana-Mersin demiryolu hattını elden geçirdiklerini ve altyapı çalışmalarını büyük ölçüde tamamladıklarını ifade ederek, "Kasım veya aralık ayında, bu hatta modern, klimalı araçlar seferlere koyacağız ve ulaşım süresini 30-40 dakikaya indireceğiz" diye konuştu.
Mersin Limanı'nın Türkiye'nin en iyi ve gelişmeye açık limanlarından biri olduğunu vurgulayan Yıldırım, "ışler çok iyi gidiyor. Limanı devrettiğimizden beri kapasite kullanımı yüzde 80'in üzerinde seyrediyor" dedi.
Yıldırım, Türkiye genelinde bilgi toplumuna gidiş sürecini hızlandırmak amacıyla program başlattıklarını, bu kapsamda Mersin'de 78 bilişim sınıfı açacaklarını, amaçlarının, vatandaşların internetten ve elektronik ortamdan en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak olduğunu kaydetti. Vali Aksoy da Mersin'in Türkiye'nin önemli bir ticaret ve turizm kenti olduğunu belirterek, halkın havaalanı ve sahil yolu konusunda büyük beklenti içerisinde olduklarını dile getirdi.