Borçlar Kanunu Tasarısının 7 maddesi kabul edildi
Adalet Komisyonu, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda yeni düzenlemeler içeren tasarının maddelerini görüşmeye başladı
ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu, 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısının 7 maddesini kabul etti.
Adalet Komisyonu, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda yeni düzenlemeler içeren tasarının maddelerini görüşmeye başladı. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, tasarının maddelerine geçilmeden önce, toplantıya katılanlara söz verdi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 82 yıllık Borçlar Kanununda değişiklik yapan tasarıyla ilgili oluşturulan komisyonlarda görev yapanlara teşekkür etti. Yeni Borçlar Kanununun, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılaması ve uluslararası rekabette Türkiye'ye yardımcı olmasını dileyen Şahin, Türk Borçlar Kanunu Tasarısının bir an önce yasalaşmasının takipçisi olacağını söyledi. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fikret Eren, Borçlar Kanununun, hukukun temel taşı ve felsefesi olduğunu, siyasi bir yanı bulunmadığını ifade etti. Eren, "Bu nedenle milletvekillerinin tartışmaya gireceklerini zannetmiyorum" dedi.
'İcap ve kabul' ifadelerine benzetme
Tüketicinin korunmasına yönelik hükümler içeren tasarıyı ana hatları itibariyle onayladığını belirten Eren, ancak tasarının dilinde yapılan sadeleştirmeye yönelik bazı itirazları olduğunu bildirdi. Edebiyatta, nasıl "Leyla ile Mecnun" bir araya gelmişse, icap ve kabulün de Borçlar hukukunun en önemli kavramları olduğuna işaret eden Eren, "İcap ve kabul, Borçlar hukukunun ayrılmaz iki kavramıdır. 'Öneri ve kabul' sözcükleri yerine, 'İcap ve kabul' ifadeleri kullanılmalı" diye konuştu.
Tasarının hazırlanması için Adalet Bakanlığında oluşturulan bilim komisyonuna başkanlık eden, Meclisteki çalışmalara katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Koç, tasarı hazırlanırken, ülke gerçeklerine uygun olarak İsviçre Borçlar Kanunundan alıntı yapıldığı, ancak uluslararası hukukta yeri var diye de her hükmü almadıklarını ifade etti. Koç, "Komisyonumuz, tercüme komisyonu gibi çalışmamıştır" dedi.
"İcap ve kabul" ifadelerinin birlikte kullanılması önerisini değerlendiren Koç, tasarı hazırlanırken anayasada kullanılan dilin dikkate alındığını söyledi.