Borsa, 25 binlerde tutunmaya çalışıyor

Bileşik Endeks, ilk seansta yüzde 2.40 değer kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), haftaya aşağı yönlü hareketle, satıcılı başladı. Açılıştan itibaren gelen satışlarla 24.846 puana kadar düşen Bileşik Endeks, bir miktar tepki alımı ile 25 bin üzerinde tutunma çabasına girdi. İMKB 100 Endeksi birinci seansta, 618 puan düşerek 25 bin 78 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 2.40 oranında değer kaybetti. Birinci seansta işlem hacmi 489.052.946 TL oldu.

Cuma günü ABD borsaları JP Morgan CEO'su Jamie Dimon'un ticari işlemler açısından Mart ayının yılın diğer iki ayı kadar verimli geçmediğini açıklaması ve kar satışlarının etkisiyle düşüşle kapanmıştı.

Bugün Asya borsalarında da realizasyon hareketin ardından, GM ve Chrysler'e yardım planıyla ilgili olumsuz açıklamalar ile İspanya'da Caja Castilla La Mancha'nın devlet tarafından kurtarılmasına yönelik haberlerin ardından ABD endeks kontratları ile Avrupa borsalarında negatif seyir hakim. ABD'de otomotiv sektörüne ilişkin açıklanacak yardım paketinin piyasalara yön vermesi bekleniyor.   

Yurtiçinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin sonuçlarının da etkili olduğu İMKB'de, IMF konusundaki gelişmeler takip ediliyor.   

Piyasalarda dolar; 1.7100 görerek, 1.6925, faiz de; 14.44 görerek, 14.39 seviyeleri ile cumanın üzerindeler.

Bono piyasasında da, MB faiz indirimi sonrasında gelinen %13.70'lik bileşik faiz seviyeleri korunuyor.

Perşembe günü açıklanacak ECB faiz kararında yarım puan indirim ile faizlerin %1 seviyesine çekilmesini bekleyen uzmanlar, içeride ise seçim sonrası AKP'nin daha ılımlı politika izleyebileceği için IMF ile anlaşma yönünde beklentilerin kuvvetlendiğini ifade ediyorlar. Uzmanlar, kurda önceki aylarda yaşanana benzer dalgalanmaların yeniden yaşanmasını beklemiyorlar.