Borsa yüzde 1.68 prim yaptı

Merkez Bankası'nın yarın faiz indireceği beklentisiyle gevşeyen gösterge faizde bugün sınırlı da olsa kar satışı yaşandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Günü artıda açan piyasada gün boyunca yurtdışının da etkisiyle pozitif hava etkili oldu. İMKB günü 769 puan artışla 46.680 puandan kapatırken hisse senetleri ortalama yüzde 1.68 değer kazandı. Alıcılı görünüme rağmen 47 bin direnç seviyesini aşamayan piyasa gün içerisinde en yüksek 46.997 puanı gördü. İkinci yarıda yatay seyre geçen piyasada gün sonunda gerçekleşen işlem hacmi ise 2.35 milyar TL oldu.

Piyasaların merakla beklediği önümüzdeki 3 yılı kapsayacak Orta Vadeli Program Bakan Babacan tarafından bugün açıklandı. 2009 yılında yüzde 6 küçülmenin ardından 2010'da ekonomik büyümenin yüzde 3,5 civarında gerçekleşmesi ve 2012'de yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörüldü.

IMF ile görüşmelerin farklı şekillerde devam ettiğini söyleyen Babacan, "IMF heyeti OVP'yi inceleyecektir, daha sonra bu inceleme ile ilgili bir tur daha görüşme yapacağız" değerlendirmesinde bulundu. 

Diğer yandan TSİ 12:00'de açıklanan ağustos ayı Euro Bölgesi TÜFE beklentiler doğrultusunda yüzde 0.3 olarak geldi. Ağustos ayı ABD TÜFE verileri yüzde 0.4 artarken, ağustos ayı ABD Sanayi Üretimi yüzde 0.8 arttı. ABD’de kapasite kullanım oranı ise yüzde 69.6 olarak açıklandı.

Avrupa endekslerinde ortalama yüzde 1.5 değer artışı görülürken, ABD cephesinde yükseliş daha sınırlı kaldı.

Faizde küçük çaplı kar satışı

Merkez Bankası'nın yarın faiz indireceği beklentisiyle gevşeyen gösterge faizde bugün sınırlı da olsa kar satışı geldi. Yüzde 9.1 ile tarihi dip seviyeye inen 11 Mayıs 2011 vadeli gösterge kıymetin bileşik faizi günü yüzde 9.10 seviyesinden kapattı. Gösterge faiz yarına valörlü işlemlerde ise yüzde 9.17 seviyesine çıktı.

Uluslararası piyasada Euro/Dolar bugün 1.4713 ile zirve yaptı. Yurtiçinde ise serbest piyasada dolar 1.48 TL’nin altını test etti. Gün sonuna doğru dolar 1.4790, Euro  2.1690 TL seviyesinden işlem gördü.

****

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun  sonuçlar doğurmayabilir.