Borsalar 'gözetim sistemi' kuracak

Menkul Kıymetler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik değişti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Menkul kıymet borsaları, işlemlerin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve mevzuata aykırı işlemlerin tespit edilmesi amacıyla, bünyelerinde "gözetim sistemi" kuracak.

Menkul Kıymetler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik'te, bakanlar kurulu onayıyla yapılan değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik ile menkul kıymet borsalarının yönetim kurullarının görevleri arasına "gözetim sistemini kurmak" eklenirken, gözetim sisteminin amacı ve esasları da belirtildi.

Buna göre, borsalar, işlemlerin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve buna ilişkin aykırılıklar ile Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırılık oluşturacak şekilde gerçekleştirilen borsa işlemlerinin tespit edilmesi amacıyla, bünyelerinde gerekli gözetim sistemini kuracak. Borsalar, gözetim konusunda SPK tarafından verilecek görevleri yerine getirecek.

Borsalarda işlem gören menkul kıymetlerin veya bu menkul kıymetlerin dayanağını oluşturduğu varlıkların Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca kurulmuş diğer borsa ve teşkilatlanmış piyasalarda işlem görmesi halinde, borsalar, diğer borsa ve teşkilatlanmış piyasalarda oluşturulan gözetim sistemlerinin etkin bir şekilde çalışması için veri ve bilgi akışı konusunda gerekli desteği verecek ve işbirliği yapacak.

Yönetmelik hükümlerini, Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili olduğu bakan yürütecek.