Bu fuarda "iş" var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERZURUM - İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, "İşverenle iş arayan arasındaki tüm engelleri kaldırmak yolunda elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde, İŞKUR ile Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) işbirliğiyle, İl Genel Meclis Salonu'nda düzenlenen, "Erzurum İstihdam Fuarı"nda işsizler, iş verenlerle buluştu.
 
Genel Müdür Yazıcı, fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada, işsizlikle mücadelenin dünyada önemli bir sorun olduğunu, özellikle son yıllarda yaşanan krizlerle işsizliğin ve istihdam sorunun dünyanın gündemine oturan bir konu olduğunu söyledi.
İŞKUR'un 1946 yılında kurulduğunu ve bu işsizlik sorunuyla mücadele etmek için faaliyet gösteren bir kamu kuruluşu olduğunu anımsatan Yazıcı, "Kurumda yaklaşık 7 bin personel çalışıyor. Çok yakın bir zamanda 2 bin arkadaşımızı daha kadromuza katacağız ve sayımız 9 bine ulaşacak. 81 ilde teşkilatlanmamız var" diye konuştu.
Kısa bir süre sonra 150 merkezde hizmet vereceklerini anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:
"Kurumu, iş ve meslek danışmanı arkadaşlarımız üzerine bina ediyoruz. Arkada diğer servislerde çalışan arkadaşlarla, bu arkadaşlara lojistik destek sağlıyoruz. Şu an 2 bin 817 iş ve meslek danışmanımız var. Son istifa edenlerle bu sayı 2 bin 633'e düştü. Çok kısa zamanda bu rakamı 4 bine tamamlayıp, 'her işsize ve işverene bir danışman' sloganıyla yolumuza devam ediyoruz. Çok yakın zamanda yaklaşık 150 bin işletmeyi ziyaret ediyoruz, ettik. Öncelikle açık işleri tespit ediyoruz, işverenimiz hangi alanda personele ihtiyaç olduğunu tespit ediyoruz, ona göre iş gücümüzü planlayıp, açık işleri kapatmaya çalışıyoruz."
 
2012 yılında 500 bin işsiz işe yerleştirildi
Türkiye İŞKUR'un 2003 yılında işe yerleştirme sayısının 65 bin olduğunu ifade eden Yazıcı, "2011 yılında 350 bin, 2012'de 500 bini geçmiş durumdayız ve 2013 yılı için fizibilitelerimiz devam ediyor ama inşallah 1 milyona çok fazla kalmayacak. Diğer taraftan iş gücü eğitimlerine bakarsak, 2003 yılında 30 bin kişi İŞKUR'un iş gücü eğitimlerinden almışken, bu rakam 2012 Kasım ayı sonu itibarıyla 425 bin, yıl sonunda 500 bine dayanmış olacak" dedi.
Yazıcı, şöyle devam etti:
"Biz bu rakamlardan son derece mutluyuz ama yeterli değil. Çünkü işe yerleştirmede her geç kaldığımız her ailede mutsuzlukların, huzursuzlukların olduğunu biliyoruz. Çocuklarının yüzlerine bakmakta zorlanan, yüzleri kızaran anne ve babalar olduğunu biliyoruz. İstihdam fuarlarını geleneksel olarak sürdürmek istiyoruz. İşverenle iş arayan arasındaki tüm engelleri kaldırmak yolunda elimizden geleni yapıyoruz."
 
'Ne iş olsa yaparım' devri artık günümüzde bitti
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de Türkiye'nin genç nüfusu olan bir ülke olduğunu ve gelecekte büyük bir avantaj olduğunu belirterek, gelişmiş ülkelerin en büyük sorunun nüfusların yaşlanması ve sosyal güvenlik problemleri olduğunu ifade etti.
Türkiye'de nüfusun yarısının 30 yaşın altında olduğunu ve bunun ülkenin gelişmesi için önemli ver avantaj olduğunu belirten Öztürk, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu aynı zamanda bir sorun. Eğitim sorun, meslek edindirme sorun ve dünyada bilinen bir gerçek daha var ki bir insanı iş sahibi yapabilmek çok büyük bir sermaye gerektirir. Nitelikli iş gücü yetiştirmek de önemli. Muhakkak herkesin profesyonel bir mesleği olsun. 'Ne iş olsa yaparım' devri artık günümüzde bitti. Bunlar için iş kalmadı ne yazık ki. O tür meslekler o tür işleri dünyada robotlar, başka türlü makineler yapmakta. Niteliksiz iş kolunun yerini teknoloji aldı."
Konuşmaların ardından Vali Öztürk, İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı ile beraberindekiler, fuarın açılışını yaparak, stantları gezdi. 40 firmanın katıldığı fuar, 2 gün süreyle açık kalacak.