Bu para nereye gitti?

SPK Başkanı Akgiray, "Merkez bankalarının toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolar arttı. 'Bu para nereye gitti?' diye sorsak çok şey çıkacak ortaya" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez bankalarının anılan borcun telafi edilmesi için piyasalara para sunduğuna dikkati çeken SPK Başkanı Vedat Akgiray,"Merkez bankalarının toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolar arttı. 'Bu para nereye gitti?' diye sorsak çok şey çıkacak ortaya. Ama bu soruyu sordurmazlar, cevabını da buldurmazlar" ifadesini kullandı.

Akgiray, Stratejik Düşünce Enstitüsü'nce düzenlenen "Büyüyen Ekonomi, Yükselen Türkiye ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sermaye Piyasasının Önemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyada finans piyasalarında hızlı bir etkileşim yaşandığını belirterek, bu nedenle çok karmaşık bir yapının ortaya çıktığını söyledi.

Özellikle serbest fonların payının son yıllarda arttığını ifade eden Akgiray, "2007 öncesi bu fonların aralarındaki istatistiklere ilişkin veriler yok gibiydi. 2010 için aynı resmi çizersek yüzde 90'a yakın korelasyon ortaya çıktı. Bu çok korkunç bir şey" dedi.

Türkiye ekonomisinde son dönemlerde yaşanan gelişmelere de değinen Akgiray, Türkiye'nin her yıl 50-60 milyar dolar enerjiye para vermesine karşın istikrarlı bir büyümeye sahip olmasının ilginç bir durum olduğunu dile getirdi.

Son günlerde Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarının çok konuşulan konular arasında olduğunu anlatan Akgiray, "Benim kişisel görüşüm bu sene büyüme yüzde 4'ten fazla olur" diye konuştu.

Bu para nereye gitti?

Dünya ekonomisine bakıldığında ise tüm dünyada borç stokunun 190 trilyon dolara ulaştığını kaydeden Akgiray, "Bu da nasıl oldu? Benim 100 liram var. Bunu borç olarak veriyorum. Bu borç 20 kere el değiştiriyor. Sistemde 2000 lira borç oluşuyor. Bu zincirde bir halka koptuğu zaman, 100 lirayı ayıralım, 1900 lira borç oluyor ortada. Borçlar zamanında ödenmediği zaman 1900 liralık bir çöküş söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez bankalarının anılan borcun telafi edilmesi için piyasalara para sunduğuna dikkati çeken Akgiray, "Merkez bankalarının toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolar arttı. 'Bu para nereye gitti?' diye sorsak çok şey çıkacak ortaya. Ama bu soruyu sordurmazlar, cevabını da buldurmazlar" ifadesini kullandı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir