Bu sektörün gözü elektrik ve kaya gazında

Tofaş Üst Yöneticisi Başaran, kamuoyunda ciddi bir beklenti oluşturan elektrikli otomobil üretimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
KONYA - Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, Doblo üzerinde elektrikli araç gelişmesini çok önemli noktaya getirdiklerini belirterek, "Diğer taraftan da unutmayalım ki kaya gazı, her zaman için sanki kafaları biraz karıştıran bir yenilik olarak ortaya çıkıyor. Acaba oradaki arz, elektrikli araç talebini nasıl karşılayacak?" diye konuştu.
 
Başaran, yaptığı açıklamada, kamuoyunda ciddi bir beklenti oluşturan elektrikli otomobil üretimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Elektrikli otomobil konusunda sürecin çok hızlı ilerlediğini, bu nedenle de tüketicilerin bu konuda net bilgilere ulaşamadığını anlatan Başaran, oysa elektrikli araç üretimiyle ilgili, sadece üretici firmaların değil, hükümet kanadının ve TÜBİTAK gibi kurumların, özel sektörün bile önünde önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
 
basaran.jpg
 
Fiat Chrysler'in elektrikli araç konusunda öncü olarak, Amerikan pazarında önemli prototipler geliştirdiğini vurgulayan Başaran, şunları kaydetti:
"Tofaş da hafif ticari araç kapsamında prototip araştırma geliştirme çalışmalarıyla ilgili bir görev aldı. Sevinerek söyleyebilirim ki; bugün Doblo üzerinde elektrikli araç gelişmesini çok önemli noktaya getirdik. Bugün prototiplerimiz var, elektrikli araç şeklinde, aküleriyle beraber yürür vaziyette... Gerek TÜBİTAK Başkanımızı, gerekse Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımızı biz bu araçlarla gezdirdik. Ancak bundan sonraki aşama endüstriyelleşme... Bu, çok zorlu bir süreç. Elektrikli araç dediğimiz zaman değiştirilmesi gereken sistemleri dışında, bunları şarj etmek için çok önemli bir altyapıya ihtiyaç var. Bu altyapının ülke geneline yayılması çok zaman alacak. Altyapının bir hat üzerinde yapılması, parkur seçmeniz gerekiyor. Hafif ticari araçlar, elektrikli araç geliştirmede ve bu sistemin geliştirilmesinde liderlik edecektir."
 
Kaya gazı etkisi
 
[PAGE]
 
Kaya gazı etkisi
Başaran, "Orta sınıf bir kullanıcı, elektrikli bir araca ne zaman, ne kadar ödeyerek binebilecek?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Burada ekonomik model, oluşacak pazarın büyüklüğü çok önemli. Bu kapsamda aracın maliyet unsurları belli olmuş olacak. Bence bunlar aşıldıktan sonra aracın günlük kullanımı açısından kullanıcıya çok önemli avantajlar getirecektir. Önemli olan konu, bunun ekonomik ve üretim ölçeğini biz bu projede yakalayabilelim. Ama diğer taraftan da unutmayalım ki kaya gazı her zaman için sanki kafaları biraz karıştıran bir yenilik olarak ortaya çıkıyor. Acaba oradaki arz, elektrikli araç talebini nasıl karşılayacak? Önümüzdeki günler, aylar, belki yıllar içinde bunu daha net olarak hissedeceğiz.
Zaten bu konuyla ilgili de görüşmelerimizi, TÜBİTAK da dahil olmak üzere, nasıl davranacağımızı gözden geçiriyoruz. Önemli olan burada; ülkenin, elektrikli araç gerçeği ortaya çıktığında, nasıl dünyadaki diğer rakiplerle beraber aynı çizgi üzerinde; hatta daha da avantaj elde etmiş vaziyette rekabete girebileceğimiz. Bu, ülke ekonomisi için çok önemli."
 
Bakan Yıldız, "Kaya gazı ile ilgili bir takım bulgulara ulaştık" demişti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz hafta, Türkiye Uluslararası Şeyl Petrol ve Gaz Konferansı'nda, "Japonya ile ABD'nin kullandığı doğalgaz arasındaki fiyat farkı zaman zaman 4 katına kadar çıktı. Bu ekonomileri, uluslararası ilişkileri ve uluslararası ticareti etkileyen bir faktördür. Bu yüzden Türkiye, bir yandan enerji kaynakları itibariyle dünyanın normalleşmesini beklerken, diğer yandan Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Trakya'daki potansiyellerini değerlendirmeye çalışıyor. TPAO'nun, MTA'nın yaptığı sismiklerde, Konya, Ankara ve Kırşehir'de de kaya gazı ile ilgili bir takım bulgulara ulaştık. İç Anadolu'da da bu çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. TPAO ile Shell işbirliğinde Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 sahasında kaya gazı çalışmalarına başlandı. Burada 3 bin metrelere ulaştık, hedefimiz 4 bin 500 metrelere ulaşmak. Kapasite varsa bunu belirlemek ve yer altı jeolojisini çıkarmak istiyoruz" açıklamasını yapmıştı.