'Bu tür dalgalanmalar her zaman olur'

Başbakan Yardımcısı Canikli, son dönem kurdaki hareketlere ilişkin, "Dövizde bu tür dalgalanmalar her zaman olur. Aşırı oynaklı hariç müdahale etmemek gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, piyasada rasyonel altyapısı spekülatif saldırıların olduğunu söyleyerek, "Dalgalı kurdan hiç taviz vermedik, dövizde bu tür dalgalanmalar her zaman olur" yorumunu yaptı.

Son dönemdeki ekonomik gelişmeleri katıldığı TV canlı yayınında değerlendiren Canikli, şöyle konuştu: "En kötü senaryoya göre tedbirlerimizi alıyoruz. Sıkıntıya giren firmaya anında destek vereceğiz. Sistemi (EKK kararları) pazartesi gününden itibaren hayata geçirebiliriz. Bu önlemlerin Hazine'ye getireceği maksimum yük 3 yıl için 17.7 milyar TL."

Canikli, Türkiye'ye karşı küresel ölçekte girişimlerin olduğunu belirterek, "Mali disiplin bizim için önemli öngörülmeyen durumlardan kaynağımız olmalı. Bütün riskleri ortada kaldırmaya çalışıyoruz. Türkiye ekonomisinin mali yapısı son derece güçlü. Bankacılık sistemimizin dünyadan pozitif olarak ayrıştığı tescillidir" ifadelerini kullandı.

Yeni anayasa bugün Meclis'e geliyorYeni anayasa bugün Meclis'e geliyor

'Bu tür dalgalanmalar her zaman olur'

"Dalgalı kurdan hiç taviz vermedik, dövizde bu tür dalgalanmalar her zaman olur" yorumunu yapan Canikli, Dalgalı kur mekanizmasında aşırı oynaklık hariç müdahale etmemek gerekiyor. Rasyonel altyapısı olmayan spekülatif saldırılar olabiliyor" diye konuştu.

'Rusya, Çin ve İran yerli paraya olumlu bakıyor'

Başbakan Yardımcısı Canikli, ekonominin bütün unsurlarının dimdik ayakta olduğunu, krizin teğet geçmesinin bir tesadüf değil, istikrarlı yönetmin sonucu olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Kamu desteğiyle özel sektörde istihdam için katkı sağlıyoruz, bu 600 bin ilave istihdam anlamına geliyor. En kötü senaryoya karşı tedbir alıyoruz. Ekonomiye destek paketindeki tüm maddelerin kaynağı hazır. Üretken olmayan bütün harcama kalemlerinden çok ciddi tasarruf yapacağız. İstihdam ile ilgili projemizin kaynağı işsizlik fonunun neması. TL'nin alanının genişletilmesi çalışmaları yoğunlaştırışdı. Dış ticarette yerli paranın kullanılması için görüşmeler yapıldı. Rusya, Çin ve İran ticarette yerli para olumlu bakıyor."

'Taşeron sözü yerine gelecek'

Kamuda taşeron işçilerin kadroya alınması çalışmasıyla ilgili son durumu değerlendiren Canikli, Taşeron işçiler ile ilgili sözümüz yerine gelecek, ancak dengeleri rahatsız edici noktaya getirmeden sisteme monte etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.