Bursa, örnek işbirliği ile fuarcılığın merkezi olmak için harekete geçti

TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü Ersözlü, "Bursa'da 3 yılda 12 yeni fuar projesini hayata geçirmek istiyoruz. 2016'da düzenlenecek 15 fuarda 50 ülkeden 2 bin 500 firma, 75 ülkeden 1 milyon 200 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Esra ÖZARFAT 

BURSA - Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa, fuarcılık alanındaki çalışmalarıyla da önemli bir merkez haline geliyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. stratejik işbirliğiyle 2015 yılında ulusal ve uluslararası nitelikte 16 fuar organizasyonu düzenlenirken, bu fuarları 70 ülkeden 953 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl düzenlenecek 15  fuarda ise 1 milyon 200 bin ziyaretçi hedefleniyor.    
 
BTSO Altıparmak Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen ‘TÜYAP Bursa Fuarları 2015-2016 Değerlendirme Toplantısı'na Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Yönetim Kurulu üyeleri ile TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü katıldı. Rakamlarla geçen yılı değerlendiren TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü düzenlenen 16 fuara bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla 32 ülkeden 2 bin 18 firmanın katıldığını, 70 ülkeden gelen 953 bin ziyaretçinin kente 400 milyon liralık katkı sağladığını kaydetti. 2002 – 2015 yılları arasında Bursa'da düzenlenen fuarlara gelen ziyaretçi sayısının 8,6 milyonu aştığını belirten Ersözlü, problemli coğrafyalardan uzaklaşıp yeni pazarlara açıldıklarını söyledi. Kent ekonomisine katkı sağlayan fuarlarda 17 farklı sektörden 2 bin kişinin hizmet verdiğini aktaran İlhan Ersözlü, "Hedefimiz fuarcılıkta Bursa'yı Türkiye'nin en önemli destinasyonu haline getirmek" dedi. Geçen yıl 5 farklı fuar düzenlendiğini, 3 yılda toplam 12 yeni fuar projesi yaratmak istediklerini vurgulayan Ersözlü, bu yıl 15 fuar düzenleyeceklerini, BTSO ile üzerinde çalıştıkları 3 proje daha bulunduğunu dile getirdi. Ersözlü, TÜYAP Bursa'nın bu yıl 50 ülkeden 2 bin 500 firma ve 75 ülkeden 1 milyon 200 bin ziyaretçi hedeflediğini ifade ederek; "2015 zor bir yıldı. Hedef pazarlardan ziyaretçi getirmekte zorlandık. Ama yeni pazarlar yarattık. Ziyaretçi sayımızda yüzde 7 artış sağladık. Lüksemburg'tan ilk defa katılımcı firmalar stant açtı. Almanya, Güney Kore, Çin, Japonya ve İtalya'dan milli katılımlar gerçekleşti. Malta ve Zambiya'dan ise ilk kez ziyaretçi geldi. BTSO ile birlikte 13-17 Ocak'ta Junioshow ve 6 – 10 Nisan tarihleri arasında IRES Bursa Gayrimenkul fuarı organize edilecek. Bu yıl da şehrin ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

BTSO Başkanı Burkay: Üretimin merkezi Bursa, fuarcılığın da merkezi olmak zorunda

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünyada üretimin son 20 yıldır Batı'dan Doğu'ya doğru kaydığına, üretilen ürünlerin doğru pazarlama stratejileriyle sunulması gerektiğine, bu anlamda da fuarcılığın büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Burkay, "Bu coğrafyanın en önemli üretim merkezi olduğumuza göre fuarcılığın da merkezi olacağız. Almanya'da Frankfurt her yıl 3 milyon endüstriyel ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Üstelik bu kapsamdaki turistler, diğer turistlere göre birkaç kat fazla harcama yapıyor. Türkiye'de üretimin başkenti Bursa, fuarcılıkta da neden aynı noktaya ulaşmasın. Temel hedefimiz, üyelerimizin ve kentimizin ticaret hacmini arttırmak. Bu kapsamda, 2015 yılı boyunca Küresel Fuar Acentesi ile 32 ülkeden bin 500 üyemizi yurt dışı fuarları ile buluştururken, kentte düzenlediğimiz fuarlarla birlikte Ticari Safari Projemiz ile 70 ülkeden 3 bin kişilik alım heyetimizi ağırladık. Üretimin merkezi Bursa, fuarcılığın da merkezi olmak zorunda. 2015 yılı boyunca Türkiye'de ilk olma niteliğindeki Ev&Stil Fuarı'mızı, İş Kontratları Fuarı'mız COHO'yu, dünyanın kapalı alandaki ilk Blok Mermer Fuarı'nı ve İnşaat Fuarı'mızı gayrimenkul özel bölümü ile gerçekleştirdik" şeklinde konuştu. Bursa'nın yeni bir fuar alanına ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade eden İbrahim Burkay, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte dünyanın sayılı fuar merkezlerinden birini Bursa'ya kazandıracaklarını aktardı. 

Ulaşım projeleri Bursa'nın gelişimine katkı sağlayacak

Vali Münir Karaloğlu da Körfez Geçiş Köprüsü, otoyol ve hızlı tren projelerinin hayata geçmesiyle birlikte İstanbul'a yakınlaşacak olan Bursa'nın büyük bir avantaja sahip olacağının altını çizerek, bu yatırımların Bursa'da fuarcılığın gelişimine büyük katkı sağlayacağına işaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, üretim anlamında kendini ispat etmiş Bursa'nın tanıtım konusunda da harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle belediye olarak kentin tüm değerlerini ortaya çıkarmak için çalıştıklarını anlatan Altepe, fuarcılık alanındaki çalışmaların da bu nedenle büyük önem taşıdığına dikkat çekti.