Bursa’da lazer ışın kaynakları fuara damga vurdu

Alanında Türkiye’nin ve dünyanın en önemli markalarının yer aldığı ve 48 ülkeden 512 firma ve firma temsilcisinin katıldığı Endüstri Zirvesi’ne firmaların lazer rekabeti damga vurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT- GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN- ZEHRA ORUÇ

BURSA - Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı; Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı; Kalıp Avrasya; İş ve İşçi Güvenliği, Sağlığı ve Ekipmanları Fuarı ile Otomasyon Fuarı, Bursa Endüstri Zirvesi sona erdi. 48 ülkeden 512 firmanın katıldığı Endüstri Zirvesi’nde en çok firmaların yeni ürünleri ile boy gösterdiği lazer alanındaki rekabet ses getirdi.

Özellikle Bursa’nın köklü makine firmalarından Ermaksan Makine ve Durmazlar Makine tarafından yüzde 100 yerli mühendislikle üretilen milli lazer ışın kaynağı (Rezonatör) öne çıktı. Her iki firma da ürettikleri rezonatörleri Endüstri Zirvesi’nde ilk kez görücüye çıkardı. Ermaksan’ın kendi mühendislik tecrübesi ile kurduğu Optoelektronik Ar-Ge Merkezi’nde tamamı yerli mühendislikle üretilen yüzde 100 yerli ve ilk milli lazer çipin ardından yüzde 100 yerli lazer ışın kaynağı da üretmeyi başardıklarını vurgulayan Ermaksan Makine Genel Müdürü Ahmet Özkayan, Türkiye’nin adını dünyada bu teknolojiyi üreten dördüncü ülke olarak tarihe yazdırmayı başarmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Özkayan ayrıca, sektör için kritik öneme sahip optoelektronik yarı iletken, lazerçip, yazılım ve CNC kontrolör gibi teknolojik ürünler ile birlikte bu ürünlerin de içinde yer aldığı sac kesme ve boru kesme makinaları, plazma, punch, abkant bükümlerve giyotin makasları da fuarda sergilediklerini anlattı.

Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üreterek adından söz ettiren Durmazlar Makine de sanayide gelişmiş ülkeler tarafından üretilen ve ithal edilen lazer güç kaynağını fuarda sergiledi. Durmazlar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, uzun bir süredir devam eden Ar-Ge çalışmalarının ardından yazılımları, tasarımı ve modüler yapısı Durmazlar tarafından geliştirilen 2 KW endüstriyelleşmiş yüksek güçlü fiber lazer rezonatörün otomotiv, havacılık, tıp, elektronik ve savunma sanayi gibi farklı alanlara hizmet verebileceğini aktardı. Durmaz; “Müşterilerimiz bizi ürettiğimiz yüksek kaliteli ve performanslı, sorunsuz, uzun ömürlü makineler ile tanıyor. Durmazlar olarak ileri teknoloji fiber lazer makinelerimizi hali hazırda dünyanın pek çok gelişmiş ülkesine ihraç ederken rezonatörü neden biz üretmeyelim? Kapsamlı çalışmalarımızı yaptık ve yatırımımızı tamamladık. Yüksek kalitede üretim imkânı sağlayan güç kaynağımızı ürettik, ülkemiz sanayine gururla sunuyoruz” dedi.

İmalat sanayinin kalbi bu zirvede atıyorŞirketler ürünlerini tanıttı

500 milyon dolarlık ticari hacim

Ülkenin en önemli üreticileri, ithalatçıları, markaları ve firmalarının burada toplandığını anlatan Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, zirvenin yaklaşık 500 milyon dolarlık ticari hacim oluşturduğunu söyledi. 48 ülkeden 512 firma ve firma temsilcisinin katıldığı fuarlarda, farklı ülkelerden 250 sektör profesyonelini Bursalı firmalarla bir araya getirdiklerini ifade etti. Fuarda ilk kez görücüye çıkan makinelerin de olduğunu dile getiren Ersözlü, “Bursa Endüstri Zirvesi, 40 bin metrekarede düzenlenen dev bir sektör buluşması haline gelmiş durumda. Makine satışlarına yaptığı etki ile hem Bursa hem de ülke ekonomisine ve ihracatına katkı sağladı” dedi.

Alphan Manas: 20 yıl içinde şu anda kurulmuş şirketlerin yüzde 25’i batacak

Bursa Endüstri Zirvesi’ne “Milli üretim milli güç” sloganı ve 26 üyesiyle katılan Makina İmalatçıları Birliği’nin (MİB), Almira Otel’de dizenlendiği Gala Gecesi’nde konuşan Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas, gelecekte üretim yöntemlerinin değişeceğine işaret ederek, “Önümüzdeki 20 yıl içinde şu anda kurulmuş olan şirketlerin yüzde 25’i batacak. Çünkü rekabet o kadar hızlı gelişiyor ki, o kadar ufak firmalar sizi ezip geçecek noktaya geliyor ki şaşırıyorsunuz. Markaya sadakat diye bir kavram kalmadı” dedi.

Manas; çoklu değer, lokal sosyalleşme ve sıfır ayak izi gibi konuların yeni trendler olduğunu kaydetti. 3D yazıcıları 15 yıl önce telaffuz ettiklerini, şimdi 4D’nin konuşulduğunu belirten Manas, bu yolla artık malzemelerin kullanım alanlarına göre form değiştirebileceğini aktardı. Makine sektörünün 3-4 yılda bir modelleri yenilemek ve değiştirmek zorunda kalacağını belirten Manas, “Belki de makine dahi satmayacaksınız. Çünkü leasing modelleri gelişecek. Kiralama sistemi gündeme gelecek. Makine veya başka bir nesne sahipliği olmayacak. Dünya farklı bir finans sistemine doğru gidiyor. Sanayi, işçiliğin giderek ucuzlayacağı, makinelerin işi yöneteceği daha lokal bir sisteme doğru gidiyor” diye konuştu.