Bursalı 111 firma küresel alıcılarla buluştu

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen ev tekstil fuarı Heimtextil'de üreticilerin yeni koleksiyonları küresel alıcıların beğenisine sunuldu. Türkiye'den 285 firmanın katıldığı fuara 111 katılımcı ile Bursa damgasını vurdu. (Ömer Faruk Çiftçi)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖMER FARUK ÇİFTÇİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında ev tekstili sektöründe faaliyet gösteren 70 kişilik heyet Hemtextil Fuarı'nda incelemelerde bulundu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, fuara stantlı katılım sağlayan 111 firmanın Bursa'nın sektördeki gücünü bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Küresel Fuar Acentesi Projesi ile son 5 yılda farklı coğrafyalarda düzenlenen 160 fuara 6 binden fazla BTSO üyesinin katıldığını belirten Burkay, "Dünyanın en önemli buluşmalarına ev sahipliği yapan Almanya da bu kapsamda en fazla ziyaret ettiğimiz ülkeler arasında yer almaktadır. Gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretler kentimizin dış ticaretine büyük bir katkı sağlıyor"dedi.

Almanya'nın finans merkezi olan Frankfurt'ta düzenlenen fuarın Bursalı firmalar için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Burkay, "Bu önemli buluşmaya Türkiye'den 19 farklı şehirden 285 firmamız stantlı katılım sağladı. Bursa iş dünyası olarak 111 firmayla Türkiye'den fuara en fazla katılım sağlayan kenti olduk. Bu da kentimizin sektördeki gücünü bir kez daha ortaya koydu. Firmalarımızın bu iş gezisinden önemli kazanımlar sağlayarak döneceğini ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

"Firmalarımız gövde gösterisi yaptı"

BTSO'nun öncülüğünde düzenlenen organizasyonun firmaların ev tekstili sektöründeki yeni trendleri görmeleri açısından oldukça faydalı olduğunu dile getiren heyet başkanı Ali Güzeldağ, "Fuara katılan firmalarımızı heyetimizle birlikte ziyaret ettik. Katılımcı firmalarımız yeni kreasyonlarını bu fuarda görücüye çıkardı. Gerek ürünlerimizin kalitesi gerekse de sunumuyla firmalarımız fuarda adeta gövde gösterisi yaptı"diye konuştu.

"Firmalarımız arasındaki sinerji artıyor"

Heimtextil Fuarı'nın sektörün en kapsamlı organizasyonu olduğunu belirten heyet başkan yardımcısı Davut Gürkan, "Fuara katılımcıların sayısına baktığımızda Bursa'nın ilk sırada olduğunu görüyoruz. Bursalı firmalarımızın dünya çapında ne kadar farklı ve katma değerli ürünler ürettiklerini yakından gördük. Bu da bizi ayrıca mutlu etti" dedi. Gürkan ayrıca Küresel Fuar Acentesi Projesi ile Bursalı firmaların birlikte hareket edebilme yeteneğine katkı sağladığını belirterek projenin firmalar arasındaki birlikte iş yapabilme kültürü oluşturduğunu ifade etti.

BTSO heyeti önemli temaslarda bulundu

Almanya temasları kapsamında Hessen Kalkınma Ajansı ve MÜSİAD Hessen ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda bölgenin ekonomik durumu ve yatırım olanakları hakkında bilgiler alan BTSO heyeti ayrıca tekstil makineleri sektöründe dünyanın en önemli firmaları arasında yer alan Karl Meyer'i ziyaret ederek firmanın üretim tesisinde incelemelerde bulundu.

Katılımcılar anlatıyor

Elvin Tekstil Genel Müdürü Murat Canik: Dünya ciddi bir dönüşüm yaşıyor, haliyle bunun da sancıları var. Tüm olumsuzluklara rağmen fuarın verimli geçtiğini söyleyebilirim. Alıcılarda genel olarak bir tedirginlik hissediliyor. Herkes 2019'u merak ediyor. Bu fuar bizlerin yıl bazında yapacağı işleri de belirleyecek. Sonrasında İtalya ve İstanbul fuarları var. Onlara da ışık tutacaktır.

Berteks Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan: Üretimimizin yüzde 90'ını ihraç ediyoruz ve pazarımızın hemen tamamı Avrupa ve Amerika. Katılımcı anlamında bir azalma görülüyor ama büyük alıcılarla yine bağlantılarımızı gerçekleştirdik. Fuarda bu yıl ağırlıklı olarak akustik perdelerimizi beğeniye sunduk. Her yıl tamamen baştan sona yeni koleksiyonlarla alıcıların karşısına çıkıyoruz. Buradan alacağımız siparişlerle ülkemizin üretim ve ihracatına katkı koymaya devam edeceğiz.

Moral Tekstil Genel Müdürü Hasan Moral: Heimtextil bizim Avrupalı müşterileriyle buluşma noktamız. Pazar her geçen gün daha da zorlaşıyor. Rekabet artıyor. Bizler de bu şartlara göre üretim ve modelleme yapıyoruz. 2019 zor bir yıl olacak. Herkesin beklentisi farklı ve tedbir almaya çalışıyor. İlk çeyrekten sonra önümüzü daha net görebileceğiz. İnovatif işler yapmak zorundayız. Başka türlü ayakta kalmak zor.

Türkün Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün: Bu yıl fuarda salonlarda değişiklikler oldu. Müşterilerin buna alışması biraz zaman alacak. Çalışmakta olduğumuz Avrupalı tüm müşterilerimiz geldi. Maalesef yeni müşteri yok gibi. Arap coğrafyası, Afrika ve Rusya'dan katılım geçtiğimiz yıllara göre az. Bunun nedeni ekonomik sıkıntılar. Bütün amacımız mevcut müşterilerimize maksimum hizmeti servis etmek. Mevcut işlerimizin devamını sağlayabilmek. Nisanda İtalya Como'da fuar var. Oraya yaklaşık 80 Türk üretici katılıyor. Onun hemen ardından 1 hafta sonra da İstanbul'da Evteks düzenleniyor. İki fuarın arası 1 hafta. Bu nedenle Evteks fuarına az sayıda yabancı geliyor. Türkiye'ye az gelir oldular. Evteks'in Nisan'dan Eylül'e alınması daha doğru ve verimli olacaktır. Ev tekstilinde Türklerin gücü yadsınamaz. Alman'dan ve Fransız'dan fazla Türk üretenimiz var"

ESC Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan: Genel anlamda dünya piyasalarında doların yükselmesi ülkemizde olduğu gibi tüm ülkelerde iç piyasada enflasyonist baskı yaptığından alım güçlerinde düşme yaşandı. Rusya ve Arap ülkelerinden alıcı sayısı oldukça az. Heimtextil fuarı Avrupa kıtasına çekilmiş gibi görülüyor. Avrupalı alıcılara kaldık. Pasta azaldı. Herkes Avrupa'ya satmaya çalışacak. Rekabet artacak. Dünya genelinde de durum buna benzer. Alıcılar da rekabetin verdiği rahatlığı kullanmaya çalışıyorlar.