Bursa'nın ihracatta en yakın partneri pizzacılar oldu

Bursa'nın bugüne kadar en fazla ihracat yaptığı ülke olan Almanya, tahtını İtalya'ya kaptırdı. Yılın ilk 6 ayında Bursa'dan İtalya'ya yapılan ihracat yüzde 26.65 artış kaydederken, Almanya ikinci, Fransa üçüncü, İspanya ise dördüncü sırada yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Yılın ilk 6 ayında Bursa'nın ihracattaki en yakın partneri İtalya oldu. Almanya'nın tahtını sallayan İtalya'ya Bursa'dan yapılan ihracat yüzde 26.65 artışla 1 milyar 75 milyon dolar oldu. Şüphesiz İtalya'ya yaşanan ihracat artışında otomotiv endüstrisinin payı büyük. Yılın ilk 6 ayında Bursa'nın 7 milyar 95 milyon dolarlık ihracatının 4.2 milyar dolarını otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Özellikle Egea projesiyle küresel bir başarı yakalamayı başaran ve İtalya, Fransa, Almanya, İspanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine yüksek adetlerde araç gönderen Tofaş Fiat, Bursa'nın İtalya'ya ihracatının artmasında da etkili oldu.

Ülkeler bazında İtalya'nın hemen ardından Bursa'nın geleneksel ihracat ülkesi olan Almanya, yüzde 4.82 artışla 1 milyar 36 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı. Fransa'ya ihracat ise yüzde 9.11'lik artışla 733.9 milyon dolar oldu. Yılın ilk 6 ayında İran'a yüzde 46.75, Irak'a yüzde 21.77, Çin'e yüzde 35.71, Birleşik Devletler'e yüzde 6.37 ihracat artışı gerçekleştirildi. Hollanda ve İngiltere'ye yapılan ihracatta ise gerileme gözlendi.

En yüksek artış çelik ihracatında yaşandı

Bursa'nın toplam ihracatı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.34 artış kaydetti. İhracatçı kent Bursa'da otomotivin ardından en fazla ihracat yapan sektör 492.5 milyon dolarla tekstil sektörü oldu. Hem haziran ayında hem de ilk 6 ayda çelik sektörü ihracatta ciddi bir yükseliş kaydetti. İlk yarıda Bursa'nın çelik ihracatı yüzde 43.13 artarken, haziran ayında yüzde 60.16 artış kaydetti. Bursalı makinecilerin ihracatı da 2017'de sevindirdi. İlk 6 ayda makine ve aksamları ihracatı yüzde 4.10 artışla 300 milyon dolara yaklaştı. Bursa'nın geleneksel sektörlerinden hazır giyimde ise yüzde 0.63 gerileme yaşandı.