Bütçeyi bozmadan reel sektöre destek gelecek

Ekonomistlerle bir araya gelen Bakan Albayrak, 2019 yılında kamu maliyesi disiplininden taviz vermeden reel sektöre sürpriz desteklerinin devam edeceğini belirtti. (Ece CEYHUN)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak aralarında DÜNYA Gazetesi yazarları Atılım Murat ve Şant Manukyan’ın da olduğu Türkiye’nin önde gelen ekonomistleriyle biraraya geldi. Türkiye ekonomisinin ‘yumuşak iniş’ sürecini başarıyla tamamlayacağını vurgulayan Bakan Albayrak büyüme tarafından da pozitif yönde sürprizler geleceğinin müjdesini verdi. 2018 yılında bütçe hedeflerinin tutturulacağını, 2019 yılında da kamu maliyesi disiplininden taviz vermeden reel sektöre sürpriz desteklerinin devam edeceğini bildiren Albayrak, 2018 yılı son çeyreği için “Daralma çok küçük olabilir hatta pozitif büyüme görebiliriz” dedi.

Kişisel Twitter adresinden de “2018’i geride bırakırken, akademisyen ve ekonomistlerimizin yıl değerlendirmelerini ve 2019 projeksiyonlarını dinledik” açıklamasını yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın toplantısına Atılım Murat, Şant Manukyan, Murat Sağman, Cevdet Akçay, Belgin Maviş, Nilüfer Sezgin, Erdal Sağlam, Kerem Alkin, Şeref Oğuz’un da aralarında bulunduğu 20’ye yakın ism katıldı.

DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre Albayrak, büyüme tarafında gerçekleşmenin piyasa beklentilerinden çok daha iyi olacağını belirtti. Bunu da mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde verilen teşviklerin etkisine dayandırdı. “2019 yılının ilk çeyreğinde sürprizlerimiz var” ifadesini kullanan Bakan Albayrak, “Türkiye ekonomisi yumuşak iniş yapacak” dedi. 2018 yılının son çeyreğinde büyümede sert daralma görülmeyeceğini, daralmanın çok küçük olacağını hatta pozitif büyüme görülebileceğini aktardı.

2018 yıl sonu bütçe hedefl erinin tuttuğunu 2019’da da hedefl erin tutturulacağını aktaran Berat Albayrak, “2019’un ilk çeyreğinde büyük sürprizler olabilir. Yol haritamız ve uygulanacak stratejimiz hazır. 2019 bütçesi daha güçlü olacak. Hedeflerden zerre ödün vermeden reel sektöre destek verilecek. 2019’da kamu olarak elimizde güçlü bir likidite var” şeklinde konuştu. Albayrak, 2019 yılında Türkiye’nin izleyeceği stratejiyi anlatırken de ‘reel sektör odaklı’ olacak vurgusunu yaptı.

Hak edilen fazla faiz ödenmez

Kamuoyunda tartışılan ve piyasa açısından önemli gündem maddelerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Albayrak, iptal edilen Hazine ihaleleri ve borçlanma stratejisine ilişkin de “Türkiye Cumhuriyeti Hazine’si hak ettiğinden fazla faiz ödemez, ödemeyecek. Enfl asyon beklentileri aşağı gelirken biz o faizi ödemeyiz. Kimse kusura bakmasın. Faiz yükünü azaltacağız” açıklamasını yaptı.

Bankalara yöneltilen ‘kredi’ eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Albayrak, “Türkiye’de finansal piyasalar yok sadece bankacılık sektörü var” dedi ve Türkiye’de bankaların 20 milyar dolarlık kredi yapılandırdığı bilgisini paylaştı.

2019’un küresel iklimi zor

Albayrak, 2019’un küresel ikliminin zor geçeceğini düşünüyor. 2008’deki küresel krize atıfta bulunan Albayrak, o dönemde küresel koordinasyonun olduğunu bugünkü şartlarda bunun mümkün olmadığını hatırlattı. Albayrak, “Bu koordinasyonsuzluk da küresel ekonomide sıkıntılar yaratabilir” şeklinde konuştu.

Her krizin kendi içinde fırsatlar barındırdığına da değinen Albayrak, “Kolay bir dönem değil ama fırsatlar tehditlerden fazla. Rusya, ABD, Çin ve İran ile net bir şekilde oturup konuşabilen müzakere edebilen tek ülke Türkiye” değerlendirmesini yaptı.

5 yıl daha seçim yok

Piyasalarda 31 Mart’taki seçimlerden sonra piyasaların karışacağı yönündeki söylemler de toplantıda gündeme gelirken Bakan Albayrak, şu mesajı verdi: “Piyasalar karışacak diyenlerin çıkış noktası erken seçim olabilir. Erken seçim senaryosu yok. 4-4.5 yıl bir daha seçim yok.”